Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

Dělnická třído, spojte se:-)

1 0
možnosti
LS

Nepatřím ke generaci co zažila 50.léta, ani ke generaci, co zažila nástup normalizace na počátku 70 let ... když já začínal brát rozum, byla už léta 80. Zažil jsem strach svých rodičů se ozvat ... a dokonce moje babička (ročník 1925), když dokončovala své paměti v roce 2000 je psala tak, aby, pokud se režim náhodou otočí zpátky, nás nemohl perzekvovat za to, co napsala. Ne ... tímto strachem já skutečně netrpím. A nezlobte se na mne, pokud někdo začne veřejně vykřikovat, že muslimové by se měli namlít do masokostní moučky, tak se prostě ozvu. Klidně si mě mějte za kavárníka, ale já nebudu prosazovat nic, co bude vědomě ubližovat lidem ...

Píšete, že xenofobie je strach neznámého, ale že strach z muslimů je známý, protože jste o četl cosi o muslimských komunitách v západním světě. Takže vlastní zkušenost není, jen zprostředkovaná. Stejnou zprostředkovanou zkušenost sem zavedli komunisté po roce 1948. Ne ... jelikož nemám osobní zkušenost, nebudu lidi předem odsuzovat ... a budu i své děti učit, že soudit člověka dopředu nebo jen na základě nějakých znaků (alá barva vlasů, očí, kůže, vlastnictví zvířecího miláčka, fandění nějakému klubu nebo náboženství) je špatné.

Vycházíte z předpokladů, že kavárníci musí táhnout za jeden provaz, protože mají strach, že by byli z kavárny vyloučení. To je hodně divoká konspirace.

Souhlasím s vámi, že by bylo fajn, pokud by vedle sebe dokázali lidé žít v míru, pokoji a spolupracovat. A k tomu rozhodně nepřispěji tím, že budu vykřikovat, že "Ferda je špatnej, protože ..." ani že "Horňáci jsou lepší než Dolňáci, protože ...". Zkrátka a dobře dobří i špatní lidí jsou jak v Horní, tak v Dolní ... jak vlevo, tak vpravo. Jak mezi křesťany, tak mezi muslimy, jak mezi slávisty, tak mezi sparťany ...

Z mého pohledu jediné skutečné na čem záleží je, jestli chci lidem pomoci ... nebo ublížit. To prvé je chválihodné, to druhé odsouzení hodné.

5 1
možnosti
PV

Zkusím dotáhnout vaši myšlenku do konce:

Nemáte osobní zkušenost s hitlerovým nacismem, proto proti nacismu nebudete bojovat. Nemáte osobní zkušenost s komunismem, proto proti komunistickému zlu nebudete bojovat. Co se děje v Severní Koreji, je pro vás nepodstatné, protože se jedná pouze o zprostředkované informace...

Trochu jednoduché...

1 2
možnosti
PV

Těžko říci, zda je "kavárna" xenofóbní. V každém případě je její jednání docela pokřivené. Podle mého jsou zde hlubší momenty, které vysvětlují její chování.

Prvním momentem je spor mezi zeměmi, kde vládne tzv. "liberální demokracie" a zeměmi, které jsou "pouze" demokratické. Pro nezaujatého pozorovatele je zcela zřetelný rozdílný přístup k politikům a zemím, které jsou tzv liberálně demokratické a zemím demokratickým. Proto jsme svědky prudkých útoků proti Itálii, proti Visegradu, zejména proti vzpurnému Maďarsku a Polsku, proti všem evropským stranám, které nejsou liberálně demokratické.

Je otázkou, jaká je skutečná podstata tzv. liberální demokracie. Zda se jedná o snahu zavést "dokonalejší" typ demokracie a nebo se jedná o další z totalitních pokusů ovládnout a zotročit společnost (podobně, jako to kdysi udělala tzv. lidová demokracie). Jsme opět svědky zavádění cenzury, autocenzury, tupé propagandy, postupné likvidace svobody slova, ostrakizování a pronásledování nepohodlných jedinců, zavádění newspeaku, atd. ... Poslední tři roky se u nás nesou prakticky ve fázi velmi nepřetržitého zostouzení a tvrdého boje proti komukoli, kdo není liberální demokrat. To, že "kavárna" se u nás stala hlásnou troubou liberální demokracie a organizovaných těchto "štvanic" se velmi ochotně účastní, je nezpochybnitelné.

Současná "kavárna" trpí přeludem, že je pověřena mluvit do všech oblastí, včetně morálky. Bohužel, "kavárna" měla v historických dobách často spíše sklon k morální pokřivenosti a devastaci, jak o tom koneckonců velmi dobře píše F.A.Hayek ve své "Cestě do otroctví":

"Ochota, s jakou se nakonec až na několik výjimek dali němečtí učenci a vědci do služeb nových vládců (Hitlera), představuje tu nejsmutnější a nejtrapnější podívanou z celého vzestupu nacionálního socialismu. Je dobře známo, že zejména vědci a inženýři, kteří se tak hlasitě prohlašovali za vůdce v pochodu za novými a lepšími zítřky, se nové tyranii podřídili prakticky nejochotněji ze všech tříd."

1 4
možnosti
LV

Mně fascinuje, jak lidé Vašeho ražení dokážou s vážnou tváří argumentovat sami proti sobě, aniž by se aspoň zarděli či lekli.

"Ochota, s jakou se nakonec až na několik výjimek dali němečtí učenci a vědci do služeb nových vládců (Hitlera), představuje tu nejsmutnější a nejtrapnější podívanou z celého vzestupu nacionálního socialismu. Je dobře známo, že zejména vědci a inženýři, kteří se tak hlasitě prohlašovali za vůdce v pochodu za novými a lepšími zítřky, se nové tyranii podřídili prakticky nejochotněji ze všech tříd."

To jste schopen napsat (pardon, citovat filozofa), abyste tím ukázal, jak morálně je zkažená kavárna, která právě poukazuje na nástup nové totality, nového "Vůdce", jediného a pravého hlasatele pravdy, na nové rozdělování společnosti.

Tleskám....

3 0
možnosti
PK

Ano, ano vážení diskutující dramatická politická změna je jistě na obzoru, bo v současné parodii na demokracii není vidět budoucnost a politická korektnost i konflikty elit/kavárny rozloží jejich efektivitu. ;-D;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

Rozklad kavárenských elit přináší pokrok. Dříve se v kavárnách běžně i kouřilo. A kolik skutečných osobností tehdy oné neřesti holdovalo. Sám jsem ještě některé z nic zažil;-)

0 0
možnosti
Foto

Tak jsem si dnes ještě prošel bohatou diškuz. A hlehle. Ohlas nejednou až ,,hysterickoxenofobní", ač kavárna již v nadpisu dána do uvozovek. Prostě ,,odezdikezdizmus" jak vymalovanej, jak vejce velikonoční, ovšem i ,,kdečím" až pomazanej;-D

0 0
možnosti
LV

A není nutno, není nutno, aby se, kdyby se, ono se.... a - co chci vlastně říct?

0 0
možnosti
JT

Koukám, že se mi povedl zas jedno provokativní blog. Každý máme jiné vidění. Dřív jsem se více potkával více s intelektuály a také jsem měl přezíravý názor na ty s nižší inteligencí. Nyní se setkávám s lidmi, kteří neoplývají chytrostí, jejich projev a písmo je pro mě děs, nicméně mají jiný druh inteligence - praktický. Spolupracuji i s Romy a vidím ochotu pracovat v podmínkách, kam jiní nevlezli: do podzemí paneláku, kde je třeba vyklidit bordel několika desetiletí, aby tam mohl jeden (z několika oslovených instalatérů) vyměnit trubky. Tyto problémy organizuji a řeším. Byrokracie ničí "mé kruhy" a nutí mne dělat něco, co si myslím, že by se dělat nemuselo. Chci od pokrokářů jediné: nechte mne žít a v tom nacházím společnou řeč s venkovskými burany. A tak ač intelektuál s technickým vzděláním jsem jedním z nich. Děkuji všem za příspěvky a názory.

5 0
možnosti
LV

Blahopřeji Vám k polepšení! Ještě tomu chybí špetička, a bude to dokonalé. Nechte žít pokrokáře, vězte, že jste jim byl až doteď ukradený, a zas budete. Tím se naplní poselství a odkaz závěru Vašeho příspěvku.

Hezký den!

1 0
možnosti
PB

P37e72t37r 22B13u51r22i41a77n

10. 2. 2019 10:33

Ta strašidelná otázka zní: co budu dělat v případě, že se systém zhroutí? Proto asi taková nervozita.

Zdroj: https://jtichy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=700201

Chcete tím říct, že inteligence v ČR uléhá ke spánku se strachem, že se ráno zhroutí kapitalistický systém a krumpáči z kolbenek uchopí moc? A že pak již nebude potřeba inženýrů, manažerů a umělců? Vyfabuloval jste si směšné důvody, na kterých jste uměle postavil svůj článek. Prakticky jste si vymyslel bájné zvíře a to jste zpětně zoologicky zařadil.

7 0
možnosti
TK

Myslím, že nemáte tak docela pravdu. Chování většiny kavárny určuje stádovitost a to, že se potřebují navzájem. (Dobrým příkladem bylo vyobcování Dejdara za podporu Zemana, nakonec musel odvolat a s prosíkem se připlazit zpět, aby zase dostal role.) Někteří z nich jsou skuteçně aktivně sluníčkoví a vypustí třeba myšlenku " Přijměme tisíc migrantů, je to přece lifdské!" No a protože nikdo z nich nechce vyčnívat jako nelida, začnou se přidávat a štychovat "Tisíc není nic, přijměme jich deset tisíc!" A nikdo z nich už si netroufne oponovat, protože by se na něj všichni sesypali, a to včetně těch, co mají názor jako on.

0 2
možnosti
LV

Tak pravilo individuum! :-) Ani Standa Novák nebo Jaromír Petřík by to neřekli jinak :-)

0 0
možnosti
MB

Jiří, píšeme si již nějakou dobu. Tento článek, od Vás beru za nesmírně kvalitní a od dřívějších - se obsahem i vymykajícím! Vysvětluji si, vnímavostí a přemýšlivostí autora. Ohlas to má, vidíte rozmnoženou diskusi. Tak pak odráží i různost pohledů. Je zde i jiný blog, o Liberální demokracii - opět pokrokové tužby, jak "Řádně uspořádat společnost", (odmítám). Pořád mi to celoživotně vychází stejně - Přemýšlivý a pracovitý člověk = Je problémem! V podstatě ON, je Brzdou veškerého pokroku! Stále se řadí nové a nové nápady, jak člověka oblažit. Forem je nepřeberné množství. společným jmenovatelem nákladovost a v konečném cíli zbavení člověka jeho Odpovědnosti. Tak si na tím přemýšlím, seděje ve své Chalupní kavárně, to vše - Bez xenofobie. Oporu spatřuji v tom odžitém - pak jsem Vopatrnej. Pravda., mnohdy ani to již nestačí, hostinský Palivec, by mnohl vyprávět !:-)

5 0
možnosti
Foto

Plus, ne však za onu ,,nákladovost", neb takřka vždy jde o nové segmenty na trhu, ,,nenápadně nabízené" jak reklam. plakáty na výhodné slevy a ,,špičkové zboží";-)

1 0
možnosti
OK

O46t49a 89K44i92n43c

10. 2. 2019 0:21

Nevím, zda mám brát tento váš citát k smíchu, nebo k pláči ale každopádně je dost trapný:

A bez této skupiny se dá (v případě nutnosti) celkem obejít, byť tím zvláště u umělců a vědců společnost ztrácí určité hodnoty. Umělecká díla a vědecké vynálezy společnost obohacují, takže ztráta by citelná byla. Avšak v případě nutnosti holého přežití jde kultura, věda a umění stranou.

Zdroj: https://jtichy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=700201

Zřejmě vám jde o holé přežití, v tom případě vás lituji.

3 5
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik