Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vcelku souhlas R^

Přirovnal bych tu situaci kolem klimatické diskuse k jízdě po dálnici. Před vámi se objeví hustá mlha a většina rozumných řidičů zpomalí a opatrně ji projede. Bohužel v té klimatické diskusi jsou dva tábory. Jeden volá, že na dálnici nemůže nic být a vřítí se do mlhy stopadesátkou, druhá volá, že musíme zastavit a počkat, až se mlha rozplyne.

Tvrdá data jsou skutečně znepokojivá, takže nějaká opatření jsou určitě na místě, ale není potřeba blbnout s biopalivy, ani zastavovat jaderné elektrárny, natož stavět solární panely na kvalitní půdě. Ale je potřeba vrhnout nějaké prostředky do vývoje skladování a přenosu energie, do vodíkových technologií a pod. A samozřejmě č. 1 - omezit růst lidské populace.

2 0
možnosti
JT

Dobré přirovnání, řekl bych, že extrémy jsou vždycky špatně:-)

1 0
možnosti
JS

Vizionarske blouzneni sestnactilete autisticke skolacky lze brat s usmevem, nebo se soucitem. Jina vec je ovsem, kdyz ve jmenu stejneho silenstvi nektere zeme nici svoji strategickou energetickou zakladnu a v budoucnu cela prumyslova odvetvi. Nejedna se jenom o Nemecko. Staci si precist predvolebni program "demokratickych" socialistu- kandidatu na prezidentsvi USA, t.zv. "New Green Deal". Vize prechodu nejvetsi svetove ekonomiky na bezuhlikovou bazi behem deseti let s nepredvidatelnym dopadem na celou spolecnost a naklady pohybujicimi se v astronomickych cislech.

2 0
možnosti
JT

Z hlediska energetického mixu máte pravdu, i z hlediska logiky přístupu k blouznění školačky, nicméně něco by se dělat mělo a hlavně by se to mělo řešit v souvislostech, aby se předešlo těm Vámi zmiňovaným průšvihům. Asi největší problém jsou odpady díky nezřízenému konzumu. A další věc, dřív byl svět lokální, dnes je globální, tedy hlavně šíření informací je globální, jinak jedinec se nachází v daném místě a daném čase. Díky za komentář:-)

0 0
možnosti
PB

Tomuhle nerozumím: ale hlavně díky globálnímu obchodu a zisku nadnárodních korporací třeba dochází k hladomoru v rozvojovém světě, neboť kukuřice místo pro potravu slouží jako biopalivo.

Zdroj: https://jtichy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=719568

Přeci hlad rozvojového světa nezpůsobují obchody a zisky nadnárodních korporací a už vůbec ne to, že nějaký pěstitel prodává svou vypěstovanou kukuřici tomu a tam, nebo ano? A jak? Kontrolní otázka: byly hlad a bída ve třetím světě menší před 50-100 lety, kdy tyto jevy neexistovaly?

A co se týče toho nebohého děvčátka, její protestní akce mají na výsledek stejný vliv, jako naše prvomájové průvody za lepší zítřky před 40 lety.

0 0
možnosti
JT

Myšleno takto: pěstujete kukuřici např. v Mexiku, neprodáte ji na jídlo ve své zemi, ale do USA na biopalivo. A když je těch lidí (co si nemohou koupit kukuřici na jídlo) moc a propukne hlad, dovezete jim humanitární pomoc. Tak nějak je to myšleno, byznys má jedinou logiku - zisk především. Ale je to jen má úvaha, ikdyž přiznávám, že jsem něco podobného kdysi četl.

1 0
možnosti

Prázdná nákupní centra by byla ekonomickou katastrofou.

On nikdo moc neví jak ze současné situace. Všichni chceme výhody civilizace (i ti kdo si pěstují zeleninu na zahrádce a do práce jezdí na kole chtějí mít vynikající zdravotní péči, používají počítače, sítě, ...), ale civilizace znamená, že nemůžeme žít v souladu s přírodou.

Teoreticky by to šlo určitým způsobem vyvážit, ale to je teorie, která funguje jen v levičáckých mozcích a nebo počítačových hrách. V realitě narazíme na lidskou povahu.

5 0
možnosti
JT

Myslím si, že k prázdným obchodní centrům stejně spějeme, nahrazují je e-shopy, mladá generace si vše "nakliká" na mobilu a nechá dovést (takto se ekonomika neohrožuje, jen přesouvá). Lenost dosáhne svého vrcholu a civilizace zkolabuje, a dojde k transformaci společnosti, změně paradigmatu. Anebo nedojde, pokud nedokážeme svou povahu změnit a přizpůsobit se měnícím se podmínkám. Jistě si bez nějakých civilizačních vymožeností život představit nedokážu, ale bez některých se obejdu. A alespoň malinkatou částečkou se snažím být nezávislý, tudíž i svobodný a zodpovědný. Můj život za mne nikdo nezařídí a nikdo jiný nežije, tak se ho snažím žít po svém:-)

0 0
možnosti
PV

P54a47v37e65l 76V97é24b95r

3. 7. 2019 8:20

Pro její obdivovatele mám přiléhavý název: Greténi (neplést si, prosím, s kretény...é

3 0
možnosti
JT

To je právě to, jak se z původně dobré myšlenky, stane fanatická ideologie, v češtině pak dostane příponu -ismus a hravá čeština a smějící se bestie vymyslí greténismus (jak přiléhavé, už kvůli té záměně g s k);-D

0 0
možnosti
MB

Život doprovázejí různé jevy. Někdo se shromažďuje na Letné, další něco podnětného sděluje, např. i k tomu Životnímu prostředí. Mne fascinuje, že následuje Rozborka - Kdo to platí, proč to platí - hledají se Centra Iluminátů a spřádají nitě motivů. Jaksi se vypařuje sama podstata - Že někdo něco sděluje, asi by se měl vést dialog a hlavně přemýšlet o podatatě toho sdělovaného . Vyhraněné je to zejména u toho ŽP .

Ještě jsem to chápal u Komunistů. Ti budovali pokrok a nějaké kraviny otrávených řek, ovzduší, nebo lesů je samozřejmě nemohou zdržovat! Doba došla tak daleko, že ona Devastace je dokonce i honorována! To primitivní - Co furt vymýšlíte o Lepších zítřcích - Že bude lépe = Je stejně k ničemu, když nebude v čem žít ... ?!

Včera jsem nahodile zachytil - Dva písaře, Horníčka se Sovákem! Byli přesvědčeni o konci světa a hledali nějakou plodinu k pěstování. Propracovali se k Melounu! Nemusí se o to moc starat, přiměřeně zavlažovat - plod veliký a nepřehlédnutelný. Tak jo, dáme se do toho taky! Budeme přehlížet všechny jevy, které se již dějí. Od mizení ledovců po bezva klima na českých horách + 20 C! Čili Melouny - To je naše cesta. No zase nějaký problém! A kde vezmeme vodu k zavlažování ? To se nějak vyřeší - Bude Mega kanál přece ... :-)

1 0
možnosti
JT

Zdá se, že se dělíme na ty, které láká technický pokrok, umělá inteligence,...touto cestou směřujeme k absolutně kontrolované společnosti (technologie už to umožňují). Tady je příroda jaksi na obtíž, jenže jak se stala vzácnou, tak těm lidem už začínají chybět třeba stromy, tak se snaží více ty zbytky přírody chránit. Pak je skupina lidí, která utíká do té přírody a snaží se ji umět číst, tak jako to uměli naši předci. Zkrátka tak jako předci měli paměť, tak i krajina má svou paměť. Ta průmyslová revoluce 4.0 je velká výzva, buď nás zotročí, nebo nám poslouží a my se transformujeme a proměníme lidskou společnost. Kdo se tomu nepřizpůsobí, zahyne, ti přizpůsobiví přežijí. Někdo se mění vědomě už teď, někdo se změní pod tlakem a někdo se prostě nezmění a čeká ho nejspíš jedna z civilizačních chorob jako morbidní obezita, rakovina, cukrovka ....., což rozhodně není o kvalitě života a zpravidla vysvobození přichází u většiny smrtí, u nepatrného procenta "zázrakem" - totální proměnou životního stylu a postoje k životu.

2 0
možnosti
AK

Vše vychází z alarmismu 80.let, který vyvrcholil v roce 1997 podpisem tzv. Kjótského protokolu pod záštitou OSN. Tehdejší teorie se však stále více rozcházejí s realitou - teplota roste nikoliv lineárně s koncentrací CO2, ale degresivně a stále pomaleji atd.

Mnoho přírodovědců se už od postupu OSN distancuje a na 30 000 jich v USA podepsalo petici, žádající odstoupení od Kjótského protokolu.

No a protože rozumně uvažující dospělé už alarmisté nenachytají, je logické, že se vrhli na děti.

Tady je zřejmě třeba vidět kořeny pedofilního ekologismu, který z chudinky Gréty učinil odbornici na ekologii.

5 0
možnosti
JT

Asi bych neřešil tak zběsile tu uhlíkovou stopu (CO2, metan), nakonec výbuch několika vulkánů najednou by způsobil větší katastrofu...Dost problém vidím v přelidnění, s tím související tlak na suroviny, obživu, k tomu odpady z nadměrného konzumu, mizení deštných pralesů, ... Ono je to vše tak nějak dohromady.

3 0
možnosti
ND

Není složité poznat, že se naše planeta mění a to za důkladného přispění člověka. Těžko se ale lidstvo bude vracet k povozum a koním, valše a neckám, nábytku od truhlářů na celý život, ke svíčkám a loučím, bez aut, počítačů a rajzovani po světě (turisti). Řeky, lesy, vzduch, zvěř, hmyz je nenávratně poškozen. K takovému poznání nepotřebujeme Gretu. Lidský dumysl chystá velkou robotizaci...

Nejvyšší čas zabrat novou planetu a škodit tam :-)

1 1
možnosti
JT

Někdy mám dojem, že jsme na některých planetách v okolí již byli;-D Příroda neplýtvá a vyžaduje přizpůsobivost, adaptaci. A kdo se nepřizpůsobí, zahyne ... Cynicky lze napsat - zemře-li polovina lidí během několika let, planetě se uleví.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik