Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejefektivnější rozhodování a také utrácení peněz je vždy nejblíže místu činu. Je tu totiž přímá veřejná kontrola a taky jasná osobní odpovědnost. Čím větší je přerozdělování peněz a přenášení odpovědností, tím více musí být úředníků a správa stojí více peněz. Nechat městům a obcím daně zaplacené v jejich působnosti je myšlenka bezvadná, státní správu by si obce objednávali a platili jako službu, což by vrátilo úředníky na pozici ochotného poskytovatele služeb.

Bohužel rozhodování o hromadě peněz sebou nese i moc a vrchnostenské chování, rozhodování komu kolik je ovlivněno lobbingem, známostmi, osobními zájmy mocných a populizmem. Každý kdo má do zandele tunel umí rozdělit zaručeně spravedlivě a transparentně celý státní rozpočet, ale stopro nedostanou stanou peníze ti co to opravdu potřebují. Na tuhle moc si vrchnost nedá šáhnout a naopak jde cestou většího přerozdělování a tedy i větší moci. Hledá se tedy osvícený politik (strana), která se dokáže vzdát části moci, propustí fůru v tu chvíli nepotřebných úředníků, nechá peníze v regionech a tím pádem očeše pijavice přisáté na státní rozpočet. Druhá možnost je zbavit vládnoucí garnituru moci "sametově", nebo násilím.

1 0
možnosti

Děkuji za rozvinutí, přesně tak to vidím i já:-)

0 0
možnosti

R^Jeníčku, aby něco vybublalo a získalo se kvašením něco lepšího, musí se kvasinkám přisypat cukr...

Nebojím se. Rozpad napomáhá růstu :-)

1 0
možnosti

Vidím to podobně a také se nebojím, jsem jen zvědavý

0 0
možnosti

Šlo by zavést většinový volební systém s malými volebními okrsky. Volen by mohl být každý, kdo zde má trvalé bydliště ( Ne jako dnes, kdy si strany do regionů nominují své hlavouny z Prahy. Ani by nemohl být zvolen někdo s bydlištěm v Monaku - známe takového senátora, že ). Jediným možným kladem stran je, že by měly mít ucelený program a pracovat jako tým. Pokud ovšem kandidátky skládají "velrybáři" a "sponzoři", asi je třeba vymyslet něco, jak stranický systém obejít.

1 0
možnosti

Tahle představa by šla, znamenalo by to nerušit Senát, ale Sněmovnu a zanechat jednokolovou většinovou volbu na úrovni okresů. Jenže kapříci si rybník sami nevypustí, někdo jiný musí otevřít stavidlo:-)

1 0
možnosti

J81a43n 49R84á46ž

7. 6. 2017 17:26

Hrobem současného systému je oligarchizace politických stran. A to nejenom u nás, což bychom měli vnímat, když se srovnáváme s tak zvaně zavedenými západními demokraciemi.

Když si představíme oligarchu v politice, hned nás napadne Babiš. Ale on není pravým politickým oligarchou, ale je nejvíce viditelný, neb vstoupil do politiky jako velmi bohatý a vlivný člověk, čili svých způsobem oligarchou byl už před vstupem do politiky.

Často si klademe s přáteli otázku, kdo je větším škůdcem politického prostředí. Jestli Babiš, který nijak netajil, že je velmi bohatý, klidně dal na stůl informace o svém bohatství a svou funkci naprosto logicky využívá stejně jako všichni kdo dělají politiku od starosty až po premiéra, především ku svému prospěchu, nebo lidé jako Řebíček, Gross, Rath, Sobotka, či Kalousek, kteří než se stali politiky měli holé zadky a jen díky svým politickým funkcím zbohatli.

Já mám názor, že větším nebezpečím pro systém i občany jsou ti druzí, kterým říkám "političtí oligarchové", protože oni se v politice, ve svých mocenských funkcích musí udržet , jinak by ztratili vše, co dosud budovali. Oligarcha Babiš může odejít a bude stejně mocným miliardářem, jakým byl, než se stal politikem, ale co bude Kalousek, Jourová nebo Sobotka, kdyby museli z politiky odejít? Sice budou bohatí, ale bez reálného vlivu na politiku budou nuly. Stejně, jako nulami jakými se stali po odchodu Řebíček, Čermák, Kühnl, Paroubek, Rath, Palas, Zgarba a další. A proto aby na svých postech zůstali co nejdéle udělají vše, od nechutných vnitro kompromisů až po největší podrazy nejenom na voliče, ale klidně i na celou republiku.

Změna systému je nutná, to je jisté, ale mám obavu, aby to nebyla změna ještě k horšímu, jako se sto stalo v historii mnohokráte,

0 0
možnosti

Souhlas, také nevím, zda to nedopadne podle hesla: "líp už bylo", ale vždy je naděje, že může být líp (ba i hůř), děkuji za komentář

0 0
možnosti

Otázkou je, zda to, co tady provádějí někteří politici, má ještě něco společného s demokracií.

1 0
možnosti

A nejen u nás, mohli bychom tomu říkat "vykuchaná demokracie", stejně to asi nejlíp funguje v menším prostoru, nakonec kolébkou demokracie byl městský stát Atény (pokud se nepletu)

0 0
možnosti

"Strany a hnutí jsou málo početné, většinou jde o pár tisíc, někde i stovek členů, maximální počty jsou řádově v desetitisících."

Jinými slovy, většina lidí je líná angažovat se v politice, a pak se diví jak to dopadá.

0 0
možnosti

Ne každý má žaludek na to sv.nstvo.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS