Náhled na společnost z hlediska přírodních zákonů a moudrosti předků

15. 09. 2019 13:43:15
Příroda se snaží svůj systém udržovat v rovnováze, důležitou roli zde hraje také přizpůsobivost a evoluce. Každé (extrémní) vychýlení z rovnováhy je vyrovnáváno.

Dynamikou vývoje je polarita, vyrovnávání se děje „soubojem protikladů“. Každá akce vyvolá reakci. Zajímavé je, že to funguje i v lidské společnosti, potažmo v politice.

Kdo je částí společnosti nadměrně adorován, je zároveň jinou částí haněn. Platí to samozřejmě i naopak. Kdo je částí společnosti zatracován, jiná část společnosti se postaví na jeho obranu. Hodně se to děje politikům, hlavně těm, kteří mívají své zaryté příznivce a také zaryté odpůrce. Na nějakou akci je adekvátní reakce. Na tom by nemělo být nic divného.

Vše se dá hodnotit z různého úhlu pohledu. Jeden to vidí tak, druhý naopak. Zvláště pak přitažlivé jsou konfliktní souboje typu Sparta vs. Slavia. Cítí-li nezúčastnění fandové (třeba Bohemians), že je nadržováno Spartě, přikloní se (v tomto souboji) na stranu Slavie.

V politice (si myslím), to funguje obdobně, je-li jeden kandidát nadměrně propagován a druhý zatracován, ti, co by je to jinak nezajímalo, se přikloní na stranu toho zatracovaného. A mediálně podporovaný favorit prohraje volby.

Ikdyž se dostává poučení, k pochopení často nedochází, zejména u přesvědčených lidí. Pustit se svého přesvědčení je těžké, ale někdy je třeba věci začít řešit a dělat jinak, do té doby to nefunguje.

Když se člověk zbytečně rozčiluje, když v sobě dusí vztek, když chce každému vyhovět, když neumí říct „ne!“, když se bojí stát si za svým, když ze strachu říká jen to, co chce druhý slyšet, nebo, co je v dané společnosti přijatelné, ikdyž si myslí opak, pak takový člověk ubližuje hlavně sám sobě. A dokud svůj přístup nezmění, nezmění se ani jeho okolí.

Regionální politik přestřihává pásku nového pavilonu krajské nemocnice. Úspěch? Ano, bude místo pro nové pacienty. Jsme růstová společnost, proto roste i počet nemocí, diagnóz, pacientů. Není zdravotnictví průmyslová výroba nemocných? Nemocných pacientů, které je třeba léčit, ale nikoliv uzdravit. Ale na druhou stranu se nesmí nechat zemřít. To by klesly zisky. Chronicky nemocný, desítky let léčený pacient, to je zdroj největších zisků. Co jen spolyká prášků, které díky vedlejším účinkům léků, neustále přibývají. Takové léčení vede k „uléčení ke smrti“, uzdraví se málokdo, možná jen ten, který se postaví na odpor, rozhodne se, že bude žít lékařským prognózám navzdory a radikálně změní svůj přístup.

Zdravotnictví je „díra na peníze“, za Ratha (když byl ministrem zdravotnictví) se mluvilo o nějakých 250 miliardách korun. Po 15 letech jde již o 340 miliard a je to málo. Rosteme, narůstá především počet tzv. civilizačních chorob. Co jsme to za civilizaci? Jsme chorobná civilizace produkující nemocnou společnost.

Považoval bych za větší úspěch, kdyby regionální politik hrdě zavřel nemocnici s tím, že zde je naprostá většina populace zdravá a nemocnice se tak stala zbytečnou. To se asi nestane, protože to by naprostá většina lidí musela změnit svůj způsob života, někteří i radikálně, tj. otočit ho doslova vzhůru nohama.

Taktéž v politice, třeba „Antibabišovci“ by začali Babiše chválit, což by jeho voličům mohlo přijít podezřelé a mohli by od něj začít odcházet, protože už by nepotřeboval „jejich ochranu“. Obávám se, že strany v klinči konfliktu nejsou schopny přijít s něčím novým, kromě dalšího utvrzování svých dávno utvrzených.

Tak může promluvit moudrost předků, která tvrdí, že žádný strom neroste do nebe, že méně je někdy více, že všeho moc škodí a že, když se dva perou, třetí se směje.

Kdo se bude po volbách nejvíc smát? A kdo bude ten „třetí“? Je z té nemocné společnosti cesta ven? Je, jediná. Chtít se uzdravit a něco proto udělat. Pochopit, že musíme změnit náš přístup, k sobě, svému zdraví, svému okolí, přírodě, světu. Probudit se z iluze a tvořit si vlastní realitu.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 15.9.2019 13:43 | karma článku: 7.44 | přečteno: 204x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 137 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 122 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 219 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...