Objeví se na podzim na Letné Miloš Zeman, ročník 1989?

12. 06. 2019 22:13:18
Současné demonstrace jsou podobné těm před 30 léty jen částečně. Společná je účast studentů, herců a byť Václav Havel už nežije, disidenti dávno nejsou disidenty, ale vlivnými osobami, jakýsi odkaz VH a disentu je též přítomen.

Pak už to srovnání spíše kulhá. Společný nepřítel byl tehdy jednoznačně daný, navíc dost oslabený členskou neloajalitou, dalo by se říci, že většina majitelů rudých knížek (snad je 1,5 milionu členů KSČ správné číslo) je celkem lehce odhodila a přidala se na stranu OF, včetně těch bezskrupulózních, co si již začali budovat kariéru v novém režimu.

Svazáci, estébáci a veksláci, to byla počáteční „ekonomická elita budování kapitalismu“. ČST (normalizační televize) byla poměrně dlouho hlásnou troubou režimu, ale opatrně se přikláněla na druhou stranu až se stala proti-režimní, ovšem, když už bylo téměř jasné, že se to už zpět nevrátí. V každém případě legendární přenosy ČST z Letné pomohly ke společenské (doslova revoluční) změně.

Jak je to dnes? Zhruba třetina přesvědčených není spokojena s premiérem Babišem, s prezidentem Zemanem a dalšími. Žádá demisi. Pro protestující je Babiš nepřítel, jenže tu jsou i lidi, kteří ho považují za spasitele a lidi, kterým je lhostejný, nebo jim nevadí tak, jako ti, co vládli před ním. To je třeba do rovnice započítat a výsledek je tím přirozeně ovlivněn.

Babiš není svatoušek, má velký problém a chová se nevhodně. S tím vším lze souhlasit, ale co se zhruba třetinovou podporou jeho hnutí a téměř jistým vítězstvím v případných předčasných volbách? Co nevypočitatelný prezident, který bude řešit (se svým tvůrčím výkladem ústavy) příp. vynucenou demisi vlády? To je další neznámá této společensko-politické rovnice.

Jaká je tedy nabídka pro Babišovy podporovatele, aby se ho vzdali? Při vědomí toho, že ty staré provařené nechtějí (ODS, ČSSD, KDU), TOP 09 nebo Piráty volit nebudou, a SPD a KSČM se možná štítí? Chybí jakýsi jiný „Antibabiš“. Takový, který by nějakou pozitivní srozumitelnou nabídkou velkou část Babišových voličů převzal.

Čili někdo, kdo by dokázal oslovit (aniž by je urážel) třetinu voličů, kteří volí Babiše (mnozí se skřípěním zubů) a ve volbách ho porazil. Někdo, kdo si získá důvěru obou skupin, ale především té skupiny nepřesvědčených (co neprotestují). K tomu by mohla (a nejlépe měla) přispět i ČT, pokud by ve svém vysílání zvýšila pestrost názorů, aby nebyla mnohými vnímána jako hlásná trouba „pravdy amerického velvyslanectví“ a „lásky k Bruselu“.

Takže nám to srovnání demonstrací minimálně na jednu nohu kulhá. Tedy podle mě. Pokud premiéra nezatknou, nebo sám neodstoupí, chce to něco, co přiměje právě ty ostatní sociální skupiny, aby se k protestům připojily, nebo aby aspoň v příštích parlamentních volbách Babiše nevolily.

Na Letné se tenkrát v beranici se svým ekonomickým náhledem situace, zjevil tehdy veřejně neznámý 45-letý inženýr ekonomie Miloš Zeman.

Kromě nepovedeného projevu Miroslava Štěpána v ČKD, si myslím, že to byl i povedený projev Miloše Zemana na Letné, který svým způsobem přispěl k podpoře revoluce u většiny obyvatel.

Takže otázka zní: objeví se nějaká bezesporu charismatická osobnost, která Babiše porazí? Ne žádný nový spasitel, ale schopný vyzyvatel, který osloví lidi, které prostě současné opoziční strany oslovit nedokáží?

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 12.6.2019 22:13 | karma článku: 15.64 | přečteno: 390x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 114 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 535 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...