Zachrání nás prázdniny?

4. 06. 2019 20:40:24
Máme necelý měsíc do prázdnin. Prázdniny jsou jistou nadějí. Nadějí na menší humbuk a větší klid. Mediálně okurková sezóna.

Velká města se vylidní, lidé si asi „užijí“ při přesunech na prázdninové destinace, studenti se rozjedou na tábory, brigády, k příbuzným či do světa.

Nepředpokládám, že demonstrace budou probíhat každý den. Asi jich ještě pár bude. Jenže čas do prázdnin se krátí a pak zájem (asi) ochabne. Zdá se, že to Babiš do července nějak vydrží, poté, co ho ještě podrží socialisté, komunisté, případně SPD. Asi něco za svou loajalitu získají, byli by hloupí, kdyby nic nechtěli.

Psi štěkají a karavana jede dál. Do prázdnin to vydržíme, pak si odpočineme a pravděpodobně nás čeká horký podzim. Státní rozpočet (a ekonomika) ukazuje na vystřízlivění, mejdan nejspíš končí. Kdo se přihlásí na funkci krizového manažera? Kdo bude chtít vládnout?

Babiše buď dorazí to, co ho nyní ohrožuje, nebo stagnující ekonomika. Může to vzdát, ale kdysi říkal, že se nikdy nevzdá. Uvidíme. Že by se ukázal jako krizový manažer? Tomu moc nevěřím. Jenže, kdo z těch „myší, které řvou“, se té vlády ujme?

Ale to nás nejspíš čeká až po prázdninách. Tak ty si snad užijeme a na nějakou vládu s radostí zapomeneme (aspoň někteří). Možná i demonstranti budou mít volno. Nebo, že by to byla lukrativní studentská brigáda?

Přál bych si, aby to, kdo bude vládnout bylo v zásadě jedno, aby vládce vládl moudře a spravedlivě. A hlavně, aby nás moc nezatěžoval a neobtěžoval. Aby sloužil, a ne řídil a kontroloval.

A nejlépe, aby se co nejvíc věcí dalo řešit na té nejmenší, obecní úrovni. Tam je totiž základ lidské pospolitosti a sounáležitosti. Starostu, který chodí mezi lidi, berou lidi za svého. Více chápe problémy lidí v obci, protože tu s lidmi žije a sousedé mu nastavují mantinely a také vystavují účet (v komunálních volbách).

Když je dobrý, není důvod, aby v obci nevládl dlouhodobě. Je dobré mít snílky, vizionáře, ti lidskou společnost posouvají, ale je dobré mít i pragmatiky, kteří tu společnost drží pohromadě. Když je příliš „pokrokových aktivistů“, společnost potřebuje i „konzervativní rebely“, aby se to udrželo jakž takž v rovnováze.

Nevím, zda Babiš dožije konce řádného volebního období, a už vůbec ne, zda bude odsouzen, či osvobozen a kdy. Také nevím, zda se účastní dalších parlamentních voleb a zda v té době bude „čistý“, „umazaný“ či za mřížemi.

Bude-li však na svobodě, při síle a chuti a stále ještě bude oslovovat voliče, a přitom ostatní pojedou svůj kolovrátek „antibabiš“, kterým budou dál tlačit na pilu, pak dle zákona akce a reakce (taky zákona schválnosti) se ho nejen nezbavíme, ale navíc ho nejspíš posílíme.

Tak lidé přesvědčení o své pravdě a zahledění do sebe pomohou (díky své urputnosti a nepoučitelnosti) zvolit člověka, kterého nechtějí, ale který je jim v podstatě velmi podobný. Protože AB je také o své pravdě přesvědčený a nepochybně do sebe zahleděný.

Teprve se ukáže, kdo se dopouští blamáže. Nejspíš ale až po prázdninách. Něco se asi bude dít 21. srpna, naopak předpokládám, že 600. výročí 1. pražské defenestrace (30.7.) proběhne (asi nebo téměř) bez povšimnutí. Nejspíš i ti případní kandidáti na vyhození z oken budou na dovolené.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 4.6.2019 20:40 | karma článku: 9.74 | přečteno: 243x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.03 | Přečteno: 387 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1397 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 245 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 188 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 252 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...