Angažovaní občané a jejich milionové chvilky

28. 05. 2019 18:18:46
Kdo jsou angažovaní občané a jak je možné se na ně dívat? Jsou účastníci demonstrací „Milionových chvilek“ angažovaní? Samozřejmě, nepochybně se angažují.

Ovšem není angažovanost jako angažovanost. Podívejme se na angažovanost do minulosti. Byli angažovaní chartisté a disidenti? Jistě, byli. Dokonce byl založen KAN (Klub angažovaných nestraníků). Ale proti nim stáli také angažovaní lidé, soudruzi. Tito soudruzi se angažovali např. v Lidových milicích, jako členové uličních výborů KSČ, jako pomocná stráž VB. Hlídali, udávali, angažovali se.

Po listopadu 89 se začali aktivizovat další občanští aktivisté, kteří se zaštiťovali rozvojem občanské společnosti. Vznikaly pak různé výzvy, demonstrovalo se, snad nejznámější takovou výzvou bylo „Děkujeme, odejděte!“. Tenkrát (jsa výrazně mladší) jsem s nimi sympatizoval. Jenže pak se výzvy začaly množit (Dřevíčská výzva, Kroměřížská výzva, výzva vědců) a s postupujícím věkem mne začaly nudit.

Dokonce jsem se jich i zprvu bál, protože nadějné „barevné“ revoluce za lepší příští mnohde ve světě končily krveprolitím, občanskými válkami, obrovskou nenávistí, rozvrácenými zeměmi. Rozděl a panuj!

Zpět k „Milionu chvilek“, přesto, že z Babiše a Zemana radost nemám, tak těm demonstracím moc nefandím. Protože už nehodlám dávat pozornost boji. Lidé touží žít v harmonii, míru a svět potřebuje být k tomuto transformován, ale nějakou přirozenou cestou. Ne násilným vnucováním pokroku ve smyslu, kdo nejde s námi, jde proti nám. Preferuji „žít a nechat žít“.

Za „Milionem chvilek“ osobně cítím faleš, přetvářku a strach, aby nedošlo k něčemu, co si nepředstavujeme a nepřejeme. Na druhou stranu je tam touha po změně a chuť být mezi těmi prvními (vyvolenými), co to budou řídit. Víme, co nechceme (Babiše, Zemana), fajn s tím lze souhlasit, ale co chceme? Když je odstraníme, co bude potom? Přijdou jiní, budou lepší, horší? Zrušíme volby, omezíme volební právo, aby nám nějací „trollové“ nekazili tu naši jedině správnou vysněnou budoucnost?

Nevede takovéto uvažování k nenávisti k těm, co smýšlí jinak a následně k totalitě? Možná by si „pokrokáři“ mohli vyhledat něco o Leninovi, o státu jako organizovaném násilí, o užitečných idiotech, aby se vzdělali a nedivili se tomu, že některým starším spoluobčanům nepřipomínají statečné disidenty, ale něco úplně jiného. Zkrátka „Milion chvilek pro demokracii“ není šálek mé kávy. Ale každý dáváme přednost jiné kávě, máme jiné chutě.

Jaká byla angažovanost v eurovolbách? Nevolič vyhrál (něco málo přes 70 %), lidé se naučili kroužkovat, a tak zamíchali pořadím u mnoha stran. Ukázalo se, že lákat do sítě všechny, opustit svou cílovou skupinu, hádat se uvnitř a myslet jen na koryta, se krutě nevyplácí (ČSSD). Uhlazení kraváťáci se začali stydět za své předky zakladatele (dělníky z Kolbenky) a pokusili se vlísat do přízně velkoměstským liberálům, kteří mají na výběr velmi širokou nabídku i bez nich. Výsledek svědčí o tom, že tuto stranu téměř nikdo už nepotřebuje.

Faktem je, že EU a jejím orgánům, rozumí jen málokdo, a především u nás se s EU větší část občanstva nijak neidentifikuje a celkem jim na jejím osudu nezáleží. Existuje tu skupina, která EU podporuje a přišla to dát najevo k volbám do EP. Pak tu existuje skupina odpůrců, kteří to také dali najevo a pravděpodobně díky nim je ta zvýšená účast.

A letos se vyprofilovala malá skupinka, kterou zlákal humor a recese a šli to tam hodit. Nakonec nás bylo 1,5 % a tím, jsme dokázali, že humor je velice pozitivní a poměrně ekonomicky efektivní (aspoň v tomto případě).

Téměř žádné náklady a vysoký zisk. Tím recesisté ostatním vytřeli zrak a svým způsobem zvítězili. Takže každý, kdo je volil vědomě (či nevědomě, protože si je spletl s Babišovci) se stal jejich sponzorem. Inu dobrý nápad, odvaha a svým způsobem bláznovství, se cení.

Děkuji za „milion chvilek humoru“ jihomoravským recesistům. Také děkuji Matce přírodě za „milion chvilek“ prožívání v její láskyplné náruči.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 28.5.2019 18:18 | karma článku: 40.72 | přečteno: 3626x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.60 | Přečteno: 1435 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 245 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 253 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...