Hra na schovávanou

Ještě dnes vídám děti, co si hrají na schovávanou. Při této příležitosti si vzpomenu na starý „vousatý“ vtip: „Proč si ženské po čtyřicítce nehrají na schovávanou? Protože by je nikdo nehledal“.

Dnes je moje realita poněkud jiná, posunul jsem se do věkové kategorie, kdy bych takové ženy už vyhledával s radostí. Také se mi s přibývajícím věkem rozšiřují obzory. Naštěstí nikoho hledat nemusím, protože mám jednu takovou „mladou“ doma. Dneska se sebou některé ženy doslova provádějí zázraky a jsou stále mladé, takže by se ten věk u toho vtipu musel posunout na 50, 60, ….

Zaujala mě však jiná zpráva, že se státní úředníci připojují ke stávkové pohotovosti kvůli zvýšení platů o 10 %. Učitelům se asi málokdo diví a většina z nás jim vyšší mzdy přeje. Zaráží mne to u státních úředníků.

Proč to dávám do souvislosti s hrou na schovávanou? Protože úředníci státu nejlépe prosperují, když jsou schovaní. Málokoho by napadlo je hledat. To už víc bude těch, co hledají ženské po čtyřicítce.

Tak si říkám, že se úředníci té stávky nebojí, že jdou do stávkové pohotovosti. Trochu nekolegiálně tnu do vlastních řad a nejspíš budu nazván „stávkokazem“. Ne, že bych vyšší plat neuvítal, dokonce i stávku bych přivítal jako vítané mimořádné pracovní volno, které bych si užil.

Určitě bych ale nešel demonstrovat na Václavák. A byl bych opatrný. Úřednictvo přibylo, přibyla tak i byrokracie a stávkou by se mohlo přijít na to, že až tak moc úředníků lidé nepotřebují. Zjistí totiž, že se jim volněji dýchá a také státní pokladna by mohla dost ušetřit.

Tedy v případě, že by stávka byla dlouhá, stávkujících poměrně hodně a postupně by se jim přestal vyplácet plat. Že by to byl geniální tah odborů ke snížení byrokracie v naší zemi?

To těžko, a pokud, tak určitě nechtěný. Bojujeme o ty platy, že. Třeba by se tou stávkou vyřešily i problémy s řidiči autobusů, kteří chybějí a není tak možné naplnit některé vize ROPIDu, který pak musí omezovat spoje a vysvětlovat, proč autobusy (např. na Kladensku) nevyjely.

Že by se nezaměstnaní úředníci hromadně rekvalifikovali na řidiče autobusu, asi nehrozí, ale nejspíš by nebylo třeba vypravovat tolik autobusů a tím by nebylo třeba ani tolik řidičů. 

Tak nevím, nikdy jsem nestávkoval, radši bych si hrál na tu schovávanou. Ale nejsem si jistý, že by chlapa po padesátce ještě někdo hledal.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 7.9.2017 14:03 | karma článku: 9,87 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12