Navštívil jsem německé „ghetto“

4. 07. 2017 13:47:03
Služba státu mě zavála do Berlína, do části, která by se dala nazvat „městem ve městě“. Takže takové, dalo by se říci, ghetto, kde platí zvláštní pravidla a možná se tam mluví víc jiným jazykem než německy.

Tím většinovým jazykem je angličtina, jedná se o poměrně novou čtvrť, moderní budovy se zelení, obchody, hotely, ale hlavně tam jsou zastoupeny vědecké ústavy, univerzita, německé a evropské instituce, pobočky velkých nadnárodních korporací.

Dá se chodit pěšky po upravených chodnících, ale také tam jezdí tramvaje a městské autobusy. Budova ústavu (vědeckého), kde jsem strávil tři dny, byla dokončena před dvěma lety. Setkal jsem se se svými dobrými známými z celého světa. Bylo to po čase a na krátký čas příjemné.

Místo bylo velmi dobře dostupné od stanice S-bahnu „Adlershof“, odkud se přímo dalo cca za půl hodiny dojet do stanice „Südkreuz“, kde staví vlaky jedoucí z/do Prahy.

Žít v takovém „vzdělanostně elitním ghettu“ bych ale nechtěl. Ono je vůbec otázkou, zda a kde tam lidé žijí. Ale nejspíš tam nějaká obytná část bude, přinejmenším studentské koleje. Také bych nechtěl být „létajícím profesorem“, co svůj život tráví v letadlech a hotelech, neboť je účastníkem většiny konferencí ve svém oboru, co jsou na světě pořádány. Mně úplně stačí jen tahle jedna grupa a vycestovat s touto zvláštní „cestovní kanceláří“ jednou za rok do světa. A tak si něco zažít a prožít.

Mám neodbytný pocit, že se takto lidé od sebe oddělují a vytváří se tak světy „úspěšných a bohatých“ a těch „neúspěšných, chudých a frustrovaných“.

Pak jsou místa „promíchaná“, místa pro všechny, kde se setkává veřejnost všeho druhu a přepravní „kanály“, z nichž některé jsou společné (ale hlavně pro „socky“) a jiné ryze individuální, kde přílišné množství individualit vytváří permanentní dopravní zácpy.

Navštívil jsem místo příkladné klidné globální „multikultury“ a cestoval S-bahnem, kde prostě člověk potkává lidi různé podobně jako v pražském metru. No a na těch místech, kde se setkávají různé společenské skupiny, to občas „bouchne“ a pak nám to servírují ve zprávách.

Neplatí si média nějaké provokatéry? To určitě (?) ne. Jejich úlohou je informovat, ale často to přehání, až si myslím, že jejich hlavním úkolem je lidi zejména děsit a některé jedince nechtěně (?) inspirovat k činům proti lidskosti. Nedá se nic dělat, lidé různě frustrovaní, hloupější, závistiví mezi námi žijí. Občas se spojí do různých sociálních či ideologických (fanatických) skupin, které jsou vůči ostatním bezohledné a nenávistné. A otázkou je, zda se jim dá nějak pomoci a jak se před nimi (resp. jejich fanatismem) chránit.

A na to není jednoduchá odpověď. Přinejmenším se zdá, že ani ghetta a ani integrace nefungují. Chtělo by to asi víc respektu (k nim), ale zároveň se nebát vynutit si respekt k sobě, pokud ho „jiní“ nebudou chtít akceptovat. Což znamená jen dodržování jakýchsi „nepsaných pravidel“ naší kultury. Jednoduše řečeno: přestat už konečně „cizí kultuře“ lézt do zadku. A pak ta multikultura nemusí být pěstována jen ve „vědeckém ghettu“. Ostatně ona v běžném životě funguje celkem v pohodě, jen s některými fanatiky to prostě nejde.

Ovšem šířit multikulturu ideologicky zaslepeně jako vědecký experiment, jehož výsledek je nejistý, tomu bych se vyhnul. Někdy se vynakládají peníze na to, aby se zjistilo to, co by před sto lety věděl každý sedlák. Jenže, kde dnes sedláky hledat, že. V západoevropském „vědeckém ghettu“ určitě ne.

PS: inspirativní termín „vědecké ghetto“ vznikl při mém telefonickém hovoru s bratrem, který se ptal: jak jsem se měl v Německu a jak to tam teď vypadá.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 4.7.2017 13:47 | karma článku: 26.00 | přečteno: 2508x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 20.82 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 795 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 209 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 165 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 237 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...