Jan Tichý(Bnj)

ČSSD může zachránit jedině skauting

19. 06. 2017 14:43:44
Zvyk je železná košile. Zvykem mnoha současných politiků je postavit se za řečnický pultík, blábolit a ještě se usmívat do kamery. A úplně se těší na nedělní poledne, kdy mohou spoluobčanům „zpříjemnit“ zažití nedělního oběda.

Dlouhý čas platilo heslo: „je třeba být viděn“, protože „sejde z očí, sejde z mysli“. Tak nevím, možná by vedení ČSSD mělo svou taktiku přehodnotit a v této oblasti se řídit moudrostmi zcela jinými jako např. „méně je někdy více“ nebo i „mlčeti zlato“.

Co se týče toho mlčení, tak skauti na to mají i „bobříka“. Je třeba vydržet celý den mlčet. Myslím si, že minimálně někteří „zlatoústí“ představitelé socdem by chvíli mlčet nejen mohli, ale i měli. Rozhodně by to straně asi prospělo více, nebo ji to aspoň tolik neuškodilo.

Skauti také drží hladovku. I ta by zde asi uspěla. Možná, že někteří politici by z hladu mluvili daleko rozumněji. Když skaut plní „tři orlí pera“, třetím úkolem je „potulka“, nesmí být celý den viděn, ale zároveň musí vědět, co se děje v táboře.

Sám jsem potulku u svého syna zažil, přijel jsem ho navštívit na tábor právě v době, kdy se toulal. Vydržel to, neseběhl z lesa a samozřejmě můj příjezd zaznamenal. Takže, kdyby se vedoucí politici chvíli toulali po lese, prospělo by to nejen jim.

Další skautskou „hrou“ je dlouhá míle, kdy jsou účastníci vysazeni v noci několik desítek kilometrů od tábora s velmi omezenými prostředky a jejich úkolem je se do tábora vrátit. To by mohli absolvovat zvláště ti, co v minulosti socdem tábor opustili a nyní chystají návrat. Aspoň by se navrátili zocelení a také je šance, že by cestou mohli zabloudit.

Na škodu nemusí být straníkům ani znalost uzlů, neboť umět se odvázat může být velmi prospěšná znalost. Skaut je pravdomluvný, činí dobré skutky a je také odvážný.

Na mnohé sociální demokraty nezbydou ty správné „politické židle“ a tak si budou muset pravdivě přiznat, že se nejspíš budou muset živit (jinou) prací. Někteří se jen rozpomenou, jiní budou muset najít spoustu odvahy, aby to zvládli. I tady se mohou proškolit u skautů.

Také dobré skutky už budou dělat jen sami za sebe, neboť šířit dobro za naše peníze už nebudou moci, to už zařídí jiní (a možná, že i jinak).

Myslím si, že praktikování skautingu může naší sociální demokracii jen prospět. Možná by to chtělo skautské kursy napříč politickým spektrem.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | karma: 35.46 | přečteno: 3042 ×
Poslední články autora