Jan Tichý(Bnj)

Nemám nemocnou trávu

6. 06. 2017 7:42:28
Žena mi pověděla krásný příběh její kolegyně s vnučkou. Ta si při hraní venku u domu něčeho všimla a hned se běžela babičky zeptat.

„Babi, vy máte s dědou nějak nemocnou trávu?“ „Proč myslíš?“ „Protože ti tady nerostou žádné sedmikrásky a pampelišky“. Ona babička, která spolu s dědečkem, pěstuje a šlechtí ten jediný správný plevele-prostý trávník, byla pochopitelně v šoku.

My zas býváme v šoku z toho, jakou zbytečnou péči věnují někteří lidé svému „golfovému“ trávníku. My si „pěstujeme“ takovou tu přirozenou trávu, tj. necháváme ji růst tak, jak si ona sama zamane. Se všemi těmi květinkami a plevely. Je to přirozené, pestré. Trávu sekáme. Chceme hlavně po trávě chodit a mít to přirozeně upravené.

Snad by se to oné vnučce u nás líbilo a prohlásila by naši travičku za zdravou, ne nemocnou. Na zahradě, kam to máme dva kiláky z domu, to jakž takž zvládnu posekat motorovou mechanizací na benzin, vybavenou strunou, kterou beru do ruky a ještě si přehodím pás přes rameno. Přesto, že sekám jen dvě malá „náměstíčka“ a cestičky mezi záhonky, dokážu se touto činností „unavit“.

Většinou nesekám všechnu trávu najednou, protože se mi líbí aspoň část travičky nechat broučkům a motýlkům. A tak sekám postupně, hlavně cestičky a náměstíčka, nahoře na stráni kolem skalky sekám méně často a obvykle s časovým posunem.

Lepší (pojezdovou) mechanizaci si pořizujeme na travní porost na chatě. U chaty, kam se tak často nedostaneme, budeme muset sekat najednou. Ovšem vzhledem k velikosti plochy, to stejně asi bude spíše nadvakrát. Teprve vyzkouším a uvidím. Také zkusím kosu. Tu použiji do mírného svahu porostlého kopřivami. Takže sekání jako cvičení. Ježdění (sem tam) i zapojení celé poloviny těla. Aspoň mi to pomůže si udržet, nebo třeba i zvýšit fyzickou kondici.

A pak možná jednou, budu „trénovat“ živé sekačky. To je však hudba vzdálené budoucnosti. To si ještě vyžádá spoustu práce i papírování. Nyní začínáme první fázi. Se zdravým trávníkem, o který je třeba pečovat občasným sekáním. Také se chystáme trochu tu plochu toho trávníku umenšit na úkor jiných květin, bylin, keřů a stromků. Zkrátka část zahrádky si přeneseme i tam, aby se nám tam víc líbilo.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | karma: 17.73 | přečteno: 760 ×
Poslední články autora