Jan Tichý(Bnj)

Děti kapitána Granta

19. 05. 2017 9:35:35
Dalo by se říci, že je doba dětí kpt. Granta, tj. těch, co číhají na granty, umí v tom chodit a zpracovat působivý projekt. Nejlépe na téma sociálního začleňování, multikulturní výchovy či genderové spravedlnosti.

Jsou mladí a neklidní. Většinové obyvatelstvo často nechápe ten krásný pokrokový svět. Svět postavený z grantů. Jenže ty granty jsou ze zdaněné práce obyčejných lidí, kteří vytváří nějaké směnitelné a smysluplné hodnoty, tj. zboží a služby.

Jistě, některé tzv. „tvrdé“ granty přináší zlepšení kvality života v českých městech a obcích, jsou to většinou projekty podporující rozvoj místní a regionální infrastruktury. Jako nové ulice, chodníky, cyklostezky, silnice, rekonstruované železnice, opravené památky, hřiště, parky apod. Šlo by to asi i bez grantů, nejspíš i levněji, ale rozhodně pomaleji. A něco by se vůbec ani nevymyslelo. Nutno ale uznat, že mnohé se povedlo a mělo smysl. Smysl také vidím v grantové podpoře vědy a výzkumu (ovšem ne ve všem).

Avšak „měkké“ projekty, to je jiná káva. Vzdělávat a školit, tvořit performance. Dělat to, co málokdo potřebuje (kromě vlastních realizátorů projektu). Nebo to, co chce za své peníze nějaký filantrop, např. „proslulý“ George Soros. Tak jeho „děti“ v dobré víře „páchají dobro“. Že by ovšem výsledkem bylo nějaké všeobecné dobro, to si dovolím pochybovat. Možná to největší dobro přijde, až Sorosovi a jemu podobným, dojdou peníze. Až ty granty vyschnou.

Vládní krize (asi) končí. Svým způsobem je to škoda. Je to (zdá se) jediná metoda, jak na chvíli zastavit či alespoň zpomalit rozjetá kola byrokratické mašinérie a takto vynucenou neprodukcí nových nařízení lidem chvilku neškodit.

Naštěstí před volbami se moc neúřaduje, protože se dělá kampaň. Pak nás všechny poměrně brzy čekají prázdniny, takže si všichni odpočineme. Po odpočinku se rozjede závěrečná fáze kampaně, pak si to hodíme do urny a vítězní politici budou nějakou dobu skládat "puzzle" nové vlády. A po celou tu dobu se nebude tak horlivě byrokraticky vládnout. A to je dobré, ne?

Autor: Jan Tichý(Bnj) | karma: 19.51 | přečteno: 464 ×
Poslední články autora