Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mentalita sem, mentalita tam. Chováme se často jako malé děti. Když je zle, musí se poslouchat - a kdo zlobí, dostane na zadek. Před chvílí přišla listonoška s poštou. Byla "orouškovaná". Já jsem jí otevřela , samozřejmě bez roušky. Kdo by si vzpmněl... :-/ Omluvila jsem se jí, nasadila si roušku, a ona mi řekla. Nic ve zlém, my dodržujeme nařízení, ale před chvílí mi volal přítel, bolel ho zub a byl u zubařky... Přinesl si domů kornavir, je v kara nténě. Tož tak, řeči o tom, jestli roušky nosit nebo ne, nejsou důležité. Až covid sami dostanete, a nakazíte blízká, bud vám to hned úplně jasné... Rv

0 0
možnosti

Už 2x jsem se vyhnul karanténě, žena byla dvakrát negativní, maminka to prodělala, bojují s tím kamarádi, o kterých vím. Snažím se být obezřetný a ohleduplný. Možná si karanténu nasadím sám a na pár dní odjedu k lesu blíž. Jen mám své pochybnosti a myslím si, pokud by ubylo mediální honby za rekordy a strašení, čili jak je to podáváno, bylo to lépe komunikováno a vysvětlováno, všem by se nám asi dýchalo líp, protože ta dusná atmosféra a vzájemné napadání ničemu nepomůže. Děkuji za komentář.

1 0
možnosti

Určitě mi nepřísluší hodnotit mentalitu - kvalitu národa. Přiznám se, valné mínění nemám. Obhajobu spatřuji v historickém vývoji. Od r. 1620 zkušenost - "Stále ti bude někdo vládnout, tak se s tím nějak srovnej". Zcela nám chybí pocit hrdého vítěze něčeho. Pokud se osobnosti objevily, byly smeteny po r. 1948. Komplexně, od podnikatelů - živnostníků, vynálezců typu O. Wichterle, přes Spolky, letci RAF konče. Daň, za vyretušování pojmu vlastenectví, nahrazené internacionalismem ap. Už maličkost, kdo by si ráno na své zahradě vztyčoval vlajku - Asi bude vyhlášen za blázna ...

O normalizaci mluvit - škoda slov. Přenice o symbol, památníku Koněva? = Jako oslava úpadku vítězství KSČ nad lidem. Naivně jsem si myslel, že po r. 1989 dojde k restartu očistě. Sama revoluce je problém - Byla nám přidělena, nebyla vybojována. Uběhlo dalších 31 let, co se stalo ? Agent Bureš si lebedí - Miloš je sice bez knížky, nicméně pokračuje v chorém myšlení. Ti lidé, kteří se v r. 14948, 1968 zostudili, nemají žádný důvod ke studu - Jejich kluci to přece dotáhli tak daleko ...!

Němec obdrží nějaký Zákon - dume, jak jej naplnit. My dumeme, jak jej obejít. Pořád tam vidím to bývalé = Rozvrat právního povědomí, úcty - Minulost sama říkala - "Není podstatné co je usneseno - Podstatné je, co je dohodnuto" ! Obávám se, že dále pokračujeme po svérázné cestě neúcty k autoritám. Je to ovšem i problém ! Žádné nejsou, mravní příklady chybí - Státníci neexistují a vize žádné. Vše se smrsklo do hesla = Bude lépe ! Já osobně nežehrám. Naopak, žehnán své výchově, kde i v socialismu mého rodiče neopustily ty instinkty, které získal v živno prostředí 1 Republiky. Zpětným pohledem vidím, že to mi umožnilo i docela úspěšně přežít pod kuratelou bláznů. V čem je problém ? Například ze cela směšné dnešní vládě a jejím konání ... :-)

0 0
možnosti

Vidím hlavní problém v tom, že lidi se bojí převzít zodpovědnost sami za sebe, protože z toho mají strach, odpustit sobě i ostatním, změnit se, přestat se babrat v křivdách, hledat viníky, odevzdávat svůj život autoritám, ideologiím. Vím, už se opakuju. Život se zkrátka vyvíjí a někteří si ho nedovolí ani žít a drží se okovů nastaveného systému. Protože ty jistoty a bezpečí v ohradě jsou pro ně důležitější než svoboda a zodpovědnost. A nyní ten virus nám do toho hodil vidle. A hle, co je horší: strašit lidi nebo se vysmívat opatřením a nedodržovat je? Znám ve svém okolí lidi, kteří s tím virem přišli do styku a průběh jejich onemocnění naprosto neodpovídal predikcím. U očekávatelného těžkého průběhu chronicky nemocné starší ženy, průběh lehký a u pohodového sportovně založeného padesátníka těžký průběh. Nevím proč, ale myslím si, že největší roli v tom hraje psychika, tedy strach. Možná se nám začnou zázračně uzdravovat onkologičtí pacienti, protože mediálně největším zabijákem není rakovina, ale covid-19, nový rozsudek smrti.

1 0
možnosti

Problém je v české mentalitě, která si naivně myslí, že je jako švédská.

0 0
možnosti

Nevím tedy, proč švédská, ale vím, že narozdíl od disciplinovaných Němců, my nedůvěřujeme autoritám a máme v sobě namícháno všechno možné, nejen Švejka, ale i Husa, Žižku, Komenského, Čapka, Baťu, Masaryka, hrdiny i udavače, Kelty a Slovany .... takže co je vlastně typická česká mentalita? Nesebevědomost, nedisciplína, ohnutí, přizpůsobení, odvaha, improvizace, rebelství, lhostejnost, nenásilí? Možná schopnost přežít těžkosti a bránit se humorem. Také přirozená solidarita a přirozený odpor proti vnucování.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik