Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

Decentralizace a debyrokratizace.R^ Krásná myšlenka a hezky napsané, ale v našich končinách neuskutečnitelné, tedy zatím. Já jsem v jednom svém článku minulý rok psal, kolik ročně u nás přibude úředníků. A oni přeci musí něco dělat. A tak vymýšlejí.....

3 0
možnosti
AK

Stale se na problem divate ponekud nacionalisticky, coz je hluboko vryte v mnoha obcanech, aniz by si to uvedomovali.

Velky problem tohoto statu bylo zalozeni umeleho Ceskoslovenska a nasledne pokracovani v jeho dalsich verzich az do dnesni postkomunisticke Cechie. Ptate se jak decentralizovat? To by muselo zacit priznanim vsech nasich hloupych prehmatu od roku 1918, aby mohlo dojit k opravdove naprave. Nasledne by musely byt navracena existence historickych/spolkovych zemi se sirokou samospravou a durazem na lokalni ekonomiky, vlady, daneni, justici, organizaci apod. Tim padem by v Praze zustala jenom nejaka spolkova reprezentativni vlada a tot vse.

Ono to tak totiz pracuje ve vetsine vyspelych statech, ale neco me rika, ze dnesni politicke elity se svych koryt a gottwaldovskych kraju vzdat nechteji. Proto je take CR predurcena k evropskemu podprumeru do te doby, nez to lidem opravdu dojde a udelaji dalsi samet.

1 0
možnosti
JT

Děkuji za názor, nevím, co myslíte "poněkud nacionalisticky" (to zní dnes trochu pejorativně), ale přiznávám, že se na to dívám "vlastenecky" (což může znít hrdě). Dívám se na to z hlediska dělení odpovědnosti: člověk-rodina-obec-vlast (národ, stát)-kontinent-planeta. To považuji za přirozené. Co se stalo, se stalo, můžeme (může se) to změnit, otázkou je jak a kdy.

1 0
možnosti
JS

;-)R^smysl předpisové jungle tkví v tom, aby se v ní člověk neorientoval a potřeboval k vysvětlení svého úředníka. Nejlépe na každého občana jeden "vysvětlovač", aby bylo kam "investovat" penízky poplatníků ;-)

Pošlem jim zásilku červotočů, třá se něco stane;-)

1 0
možnosti
JT

Nějaká pravidla být musí, ale tady už se vymýšlí dělo na mouchu, třeba skautíci teď mají problém sehnat tábořiště, když jsou zvyklí tábořit na louce u řeky, protože nesmí být v záplavové oblasti. To snad vymýšlí ti, co žijí jen v kanclech, autech, letadlech, restauracích a kavárnách a nocují za vysokou zdí.

1 0
možnosti
Foto

Jene, zajímavá úvaha. Ale věřím, že by vše bylo poněkud jinak

1 0
možnosti
JT

Děkuji za komentář Pavle, chci věřit, že bude hodně jinak, než teď. A že to bude pro většinu z nás dobré.:-)

0 0
možnosti
TG

R^Ten nápad se mi moc líbí! Určitě bych Praze nechal správu kaváren.....;-)

1 0
možnosti
JT

Kdysi dávno při cestování vlakem mne napadlo, jak by to asi vypadalo, kdyby šéfstvo ČD cestovalo na úřad denně vlakem z Prahy do České Třebové. Teď jsem to jen rozšířil, ovšem hlavní je "teorie chaosu", totiž jak tlak vše uřídit a svázat a snaha udržet pořádek, právě ten zmatek vytváří.

1 0
možnosti
Foto

No myšlenka je to zajímavá, myslím s tou decentralizací. Ale nestalo by se v rámci debyrokratizace, že by bylo naopak přebyrokratizováno? Nejsem zastánce pragocentrismu, i když jsem Pražák, ale ono to má i své praktické důvody: úřady, které podléhají vládě a legislativním orgánům by asi měly být v dosahu sídla vlády a Parlamentu. A ty jsou kde? Pokud by byla ministerstva rozesetá po krajích, musela by mít nějaké detašované kanceláře v Praze a to zase představuje administrativní zátěž. Tedy to je alespoň můj názor.

1 0
možnosti
JT

Asi by to dopadlo jak říkáš, detašovaná pracoviště v Praze. Psal jsem to v nadsázce s tou hlavní myšlenkou, že je třeba rozhodování a řízení vrátit víc dolů, do regionů a teprve, co je nad jejich síly a možnosti, má převzít centrum. A pohled z centra může být zkreslený a někdy napáchat víc škody než užitku. Možná se dožijeme systému, kdy nebude tolik úřadů a ministerstev třeba. Díky za komentář:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik