Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TG

Možná trochu zapomenutá je analýza stavu školství po 20 letech od listopadu 89 od pana profesora Piťhy. Myslím, že hodně neprávem. Dovolím si z ní kousek ocitovat:

"Zdá se nepochopitelné, jak je možné, že se národ s takovou pedagogickou tradicí může bezhlavě přiklonit jednou k Makarenkovi, podruhé k technologiím behavioristů a nikdy se nezamyslet. Vysvětlení ovšem znám a je bolestné. Tlak hrubé moci v případě prvém a finanční moci v druhém byl větší než pevnost lidí. Jistě, učitelé jsou státní zaměstnanci, ale jejich submisivita hraničí se zbabělostí a bezpáteřností. Nedostatek lidské a stavovské důstojnosti učitelstva je vážným problémem společnosti. Má to staletí dlouhé kořeny. Nikoho nepranýřuji, ale konstatuji: školy naplněné zbabělci, kteří se zajímají nejprve, a často jedině, o svůj plat, nemohou nikoho vychovat v pevného, pravdivého člověka. Rodiče trvale podrývající autoritu učitelů obecně i konkrétně nemohou očekávat, že učitelé něco zvládnou."

1 0
možnosti
JT

Díky Vám za tento komentář, za tato slova moudrého člověka a troufám si říct nejlepšího ministra školství v polistopadové historii.:-)

1 0
možnosti
Foto

Jene, dnes je módní vlastnit tituly, přestože na to jaksi nejsme od přírody učeni. A mnozí by byli jistě šťastnější jako řemeslníci, když mají um vrozený nebo předpoklady být dobrý.R^R^R^

3 0
možnosti
JK

Autore, máte to trochu popletené. Když někdo nechce studovat, tak to ještě neznamená, že bude automaticky dobrým řemeslníkem.

0 0
možnosti
MJ

Milý Jane, vybrala jsem si jen to, co se mně hodí...:-) Já bych tak moc potřebovala nějakého schopného zedníka... a žádný není... a komín mně nikdo neopraví, už celé měsíce.

2 0
možnosti
JT

Milá Magdo, děkuji za čtení a komentář. To se docela divím, že v okolí lesů s vlky se nenajde žádný zedník, že by všichni (co zbyli) jeli vydělávat do Prahy, Vídně, Berlína, Londýna?

0 0
možnosti
Foto

docela těžko... a to proto, že se na všech úrovních... nebo řekněme - v řadách všech zúčastněných nepoužívá úplně obyčejný selský rozum. Jakousi soudnost. Ředitel plní, co mu nařídí,i když z toho leze byrokracie a umělě vytvořená práce shora všemi otvory, učitel kolikrát lpí na blbostech, co jsou jen jakoby zaběhnutým drilem a v praxi dávno k ničemu, rodiče někteří zas mají pocit, že rozumět literatuře je umět Erbena nazpamět, děti i rodičemají občas pocit, že kdo je nezkouší z něčeho nazpaměť, ale víc s nimi diskutuje, že je míň naučí... a že i když to sjeli na netu, zaslouží si za to jedničku...někde jsme se zarazili a někde hekticky přijali online testy a povrchnost jako to ,,nové,,... no, uvidíme...:-)

1 0
možnosti
JT

Uznávám Radko, je to těžký, naštěstí děti dokáží ocenit pedagoga, co se zajímá, co něco zná a umí, a umí nadchnout. Vždycky se jich pár najde a to pak nabíjí. Mně pomáhalo, že jsem se uměl zasmát jejich hláškám a že jsem občas vyprávěl příhody k tématu z praktického života:-)

1 0
možnosti
VC

Dá se nějak pomoci českému školství? Dá. Znamená to ale vyhodit ministryni školství a místo ní jmenovat V.K.ml.

3 0
možnosti
MC

To sice máte pravdu, ale Češi jsou bohužel levicové ovce. Na pravicovou vládu to u nás rozhodně nevypadá a to se líbí převážně Německu.

0 0
možnosti
DB

v zásadě ano, když se markantně zvedne povědomí o učitelích všeobecně a zvýší se jejich vážnost, pak ano....jde jen o to jak to udělat..jeden faktor jsou peníze, protože lidí určují úspěch podle peněz, a tak učitel musí mít minimálně tolik jako soudce....možná dokonce i více, protože soudce by nebyl soudcem bez učitele........

další je výběr kantorů a způsob a obtížnost jejich výuky a to i to, že by kantora směl dělat i ten kdo pro to má vlohy a má nějakou jinou vystudovanou VŠ...vybírat by měl ředitel,, a to podle skutečných schopností a nepodle toho kterou maminku daného rádoby budoucího kantora zná důvěrněji....

a ředitel by měl být kontrolován dle úspěchu na výstupu....a školy by měly mít dostatek financí na dodatečné informační a vzdělávací kurzy...a tak dále a tak dále....

musí jít jen o výsledek..tedy o maximální možné vzdělání všech budoucích generací...

1 0
možnosti
Foto

myslím že ke zlepšení toho je ve školství víc než dost ale asi to nepatří mezi priority našich politiků a finance směřují jinam

1 0
možnosti
JT

hlavně, že o tom tak radostně kecají před volbama, díky za komentář

0 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik