Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odchod do předem zajištěných pozic

Vždy, když jsem odcházel z nějakého zaměstnání, měl jsem dohodnuté už nové. Jednalo se tedy o odchod do předem zajištěných pozic. Vždy tam na mě čekalo něco nového a vždy jsem si našel něco, co mě bavilo.

Vždy se stalo něco, co mě donutilo ke změně. Vždy jsem se cítil přitom blbě, vždy jsem dlouho čekal, než jsem se rozhodl odejít. A dával jsem přednost tomu zajištěnému. Máme systémem doslova zažráno pod kůží požadovat jistoty a bezpečí a plánovat si život.

Přišla u mě postupná a zásadní změna. Přestal jsem tlačit na pilu, nechával jsem věcem volný průběh a začaly se dít malé zázraky, začala se mi zhmotňovat přání, začaly se otevírat různé dveře a zvaly mě ke vstupu. Některé jsem otevřel, některé ne, některých jsem si ani nevšiml. Ale přišlo to v pravý čas.

Dnes si nic moc neplánuju. Tedy, vím, co bychom ještě měly udělat na domech, vím, co chci a potřebuju dělat na chatě a zahradě, ale nevím, jaká budoucnost přijde. Možná opravdu bude dvoukolejná, jedna část lidstva půjde cestou vyšších vibrací a vyšší úrovně vědomí, druhá spadne do propasti. Jen Bůh ví.

Takže uvažuji ve třech rovinách, protože nevím, co přijde dřív, zda můj důchod, kolaps civilizace, nebo má smrt. Ta smrt určitě jednou přijde, kolaps přijít nemusí (ale moc se mi to nezdá) a důchod taky můžou zrušit. Proto jsem se naučil užívat dne, žít přítomností, nehroutit se a přijímat život takový, jaký je. A budoucnost moc neřešit, to ale neznamená, že bych skončil s nějakými svými plány. Budu-li mít štěstí, dožiju se dědečkovské role (již brzy), jak dlouho si ji budu užívat, nevím, ani s kolika vnoučaty.

Budoucnost je na našich potomcích. Říká se, že mladá generace je nezodpovědná, nároková, neuctivá. Z našeho generačního pohledu to tak vypadá, ale nedá se paušalizovat. Jsou mladí jedinci, kteří asi se svým přístupem narazí, a to je může změnit, jsou ale také mladí jedinci, kteří jsou úžasní. Příklady vidím ve svém blízkém okolí, např. dospělé děti mých sousedů. Dnes to jsou převážně třicátníci a mladí rodiče, jeden je šikovný zámečník, je chválen staršími řemeslníky, má dost práce a pracoval i pro naše družstvo. Druhý je šikovný automechanik, který nám (mě a synovi) spravuje auta. Třetí, a toho si dovolím jmenovat (Radim Šimek) je úspěšný hokejový obránce, odchovanec místního hokejového klubu, bývalý hráč Bílých tygrů, byl (je?) i v reprezentaci a současně hraje v NHL.

Děti, které jsme v paneláku vychovávali, dnes vychovávají své děti. A mé vlastní děti? Dcera se vdala a chystá se na maminkovskou roli, syn je veterinář a začíná svou pracovní kariéru. Z hnízda vylétli a jak si to udělají, takové to budou mít. Vůbec nemá smysl jim dávat nějaké otcovské nevyžádané rady, byť se tomu málokdy ubráním. Žijí si své vlastní životy, které jim nabídnou vlastní prožívání, poznání a lekce, jako i nám.

Já se mohu těšit ze života, který mi zbývá a snažit se ho prožít tak, aby mi to činilo radost. A jestli to tady dotáhnu do důchodu, odejdu středem nebo se ten systém dřív celý zhroutí a zkolabuje, aby byl nahrazen něčím jiným, nechávám koňovi. Ten má větší hlavu.

Jisté je, že vše je dynamicky nejisté, a tak je to třeba přijmout a nehroutit se z toho. Vše je tak, jak má být. A ikdyby tomu tak nebylo, co nadělám? Jsem zodpovědný jenom za svůj život, za své myšlenky, slova a činy. Za své poznání a svá rozhodnutí. Mým základním domovem je mé tělo.

Neexistuji však sám, okolo jsou další lidé, s nimiž se vzájemně ovlivňujeme a jsou součásti mé reality. Ať již to jsou mí nejbližší, s nimiž spoluvytvářím náš společný domov, mí přátele, sousedé, kolegové a známí a dokonce vy, čtenáři mých blogů, které ani nemohu znát a kterým nabízím (ber neber) sdílení svých myšlenek, pocitů, někdy i zážitků, fantazie a humoru.

Všichni jsme zasazeni do společného časoprostoru, který sdílíme spolu s dalšími lidmi, rostlinami, zvířaty tady na planetě Zemi s úžasnou přírodou. Tak se ji snažme zachovat a rozvíjet vč. nás samých.

 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 15.10.2023 16:36 | karma článku: 13,12 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 389x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 290x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik