Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako firmu nebo jako univerzitu?

Stát řídí poslední dobou břídilové. Ti jsou vidět v televizi a chodí nám často něco důležitého sdělit k pultíkům s mikrofony (včera s respirátory, dnes bez, zítra už možná zase s). Premiéři, ministři.

Ve skutečnosti stát řídí úplně někdo jiný, skrytý. V Americe mu říkají Deep State. Pomiňme konspirační teorie a vzpomeňme na britský satirický seriál, který se u nás promítal pod názvem „Jistě, pane ministře“ a jeho pokračování „Jistě, pane premiére“.  Jsou to úředníci, kteří ovládají stát. To je ten (neviditelný) „krk“, který řídí (viditelnou) „hlavu“.

To úřednické tělo, které neustále bují, nám také úsměvně popsal britský autor Cyril Northcote Parkinson v knize „Zákony profesora Parkinsona“.

Vybaveni těmito zdroji, snadno dohlédneme, že ten v hloubce ponořený tzv. „hluboký“ stát tvoří úředníci, jejich nepřeberné a stále (zákonitě) přibývající množství. Tato nenasytná, dobře vykrmená a líná hydra dokáže vyhovět každému, kdo ji vyživuje, ale běda tomu, kdo by se pokusil ji v něčem omezit, zejména ve výživě a naordinoval by jí tvrdou dietu.

A pak je hra zvaná volby, na jejímž základě se ustavuje vláda, která oficiálně ten stát řídí. Nebo si aspoň myslí, že ho řídí, příp. to lépe či hůře hraje. Na druhé straně jsou voliči, kteří si myslí, že svým hlasem zvolí toho, kdo to bude řídit. Lépe a radostněji než ten před ním.

Ti, co usilují o posty a pozice, vymýšlí způsoby, jak být zvoleni a pak jak vládnout v prostředí úřednického aparátu, vysokých mandatorních výdajů, tlaku lobbistů a nadnárodních korporací. Před volbami slibují (když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají) a pak se tím vším snaží nějak proplout a také si to (pozici, vliv, moc, korýtko) užít.

Ten „populista“, který si založil politické hnutí, aby pro své zájmy už nemusel ovlivňovat (korumpovat) nenažrané politiky, přišel s heslem řídit stát jako firmu. Jako chemik znám Lovochemii, výrobce hnojiv v Lovosicích, kterou jsem kdysi v rámci exkurze na VŠ navštívil. Taková fabrika potřebuje přísun surovin, energie, výrobní zařízení a hlavně lidi, kteří zastávají různé profese a každá z nich se podílí na úspěchu firmy. Totéž si lze představit v tom státním měřítku, navíc většina lidí je někde zaměstnaná a pracuje. Bez práce nejsou koláče.  A tomuhle heslu rozuměla. A Babiš rozuměl tomu, že chci-li po lidech práci, musím je zaplatit. Pomiňme jeho osobnost, charakter a omezme se na představu, že byznysmen byznysu rozumí. Vyzkoušeli jsme si, jak to vypadá, když se stát řídí jako firma. Ono to nejde. Ale proč vlastně? Překážkou bude asi ta byrokracie a to, že ne vše jde poměřovat ziskem a je potřeba zajistit i nevýdělečný sektor, o nějž se stát stará (nebo má postarat).

Nastupuje jiná parta, která to hlavně nechce a nebude dělat, jako ten před nimi. Vzbudí naděje a očekávání a přijde jako obvykle zklamání. Politolog a univerzitní profesor nám neřekl, jak chce řídit stát, ale prakticky ho řídí jako univerzitu. S kým se tam asi tak potkává? Převážně se studenty, pedagogy a vědci. Prostředí velkých měst, u nás zejména Prahy a Brna s převažujícími „bílými límečky“ téměř pomíjí většinu obyvatelstva ČR, kteří jsou jen vyučení, mají jen maturitu, nebo jen základní vzdělání. Ti na univerzitě (vyjma obslužného personálu v kotelně či jídelně) nejsou a po Praze jich také neběhá tolik jako v době Kolbenky ve Vysočanech a Tatrovky na Smíchově, ale na venkově je jich kupodivu většina. Tam je daleko více traktoristů a zedníků než úředníků a právníků.

U této vlády to vypadá tak, jako by lidé, kteří nemají nic společného s vysokou školou, neexistovali, nebo byli úplně zbyteční, a proto jich není ani škoda.  

A co na to voliči? Volič je člověk, který využije své právo volit někoho, kdo ho v zastupitelské demokracii zastupuje a vybírá si podle stanovených pravidel. Ale volič je i ten, který své právo nevyužije a do volební místnosti ani nedorazí, nebo vhodí do urny schválně neplatný hlas. Všichni, kdo máme právo volit, jsme na seznamu voličů, jsme tedy voliči. Každý jeden máme jeden hlas. Jsme si tedy rovni, ať již svůj hlas odevzdáme (a tím volíme) nebo neodevzdáme (nevolíme).

Říká se, že volič je pán. Ale poněkud omezený. Vybírá z nabídky, která mu nemusí vyhovovat, resp. ten, který by mu nejvíc vyhovoval, nemá moc šanci, že projde. Pak může riskovat propadnutí hlasu, nebo volit tzv. menší zlo. Je tam limit (5 %), který rozhoduje o úspěchu či neúspěchu.

Oni ani ti zvolení to nemají jednoduché, jednak jsou tu různé vlivy, a jednak politické strany jsou obchodní korporace obchodující s podílem na moci. A tady mají pré více poslušné šedé myšky než nějaké nezávislé osobnosti. Kroužkování (preferenční hlasy) to dokáže trochu napravit.

U nás se teď nevolí, pokud situace nedospěje k pádu vlády a nějakým předčasným volbám. Ale v okolí se volí pořád někde a ty výsledky budou ovlivňovat situaci i u nás.

Podle mě se stát dostal do naprosto disharmonického nesouladu s většinovou částí společnosti a dá se očekávat spíše nějaký společenský otřes, který povede ke změnám. Stát nejsme my. My jsme společnost, různorodá, ne stejná. Stát má společnosti sloužit, ne ji ovládat. Stát tím vypověděl společenskou smlouvu a díky tomu zkolabuje, protože přemnožení parazité už likvidují svého hostitele, bez něhož nemohou přežít.

Tak jako příroda nepotřebuje lidi, ale lidi potřebují přírodu, jinak nepřežijí, tak lidé nepotřebují stát (mj. dýchalo by se jim bez státu mnohem volněji), ale stát potřebuje lidi. Přesto se lidé vůči přírodě chovají jako idioti a stejně se k lidem chová i stát. Ten náš určitě.

A je úplně jedno, zda ten vrchní řídí stát jako firmu nebo jako univerzitu.

PS: inspirací byl článek p. Jaroslava Červenky o rozdílech mezi voliči.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 14.9.2023 7:07 | karma článku: 39,36 | přečteno: 3718x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 389x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 290x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik