Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde chybí důvěra, chybí i podpora

Většina lidí důvěřuje systému, protože nezná nic jiného, protože žije svou nepřenositelnou zkušenost. Přestože se dá poučit ze zkušenosti jiných a předků a nedělat znovu to, co se jim nepovedlo.

Proto ten systém lidé ve své většině stále podporují a tím ho i vyživují. Proto věci stále fungují. Najde se totiž dost ochotných, kteří to ještě drží a bez nichž by se to již dávno sesypalo.

Vláda ten systém nedrží, ta si jen může myslet, že ho drží a že se udrží (u moci) pomocí síly. Co je tou silou? Předně silové složky, paragrafy a technologie, obsazení všech složek moci. To vše zajišťuje celkem komfortní vládnutí.

Jenže na druhé straně je tu velká nedůvěra vůči vládě a ta svou neschopností (především) ji ještě posiluje. Svými „úspěšnými řešeními“ dále citelně zasahuje zejména ty, o něž se náš stávající společenský systém opírá. V důsledku toho se celý systém pomalu sype a vláda je čím dál chaotičtější. Proč? Zkusme si odpovědět poctivě na následující otázky.

Dá se život svázat do paragrafů? Papír snese všechno, můžeme zákony a předpisy hodně věcí zakázat či nařídit. Na složitosti právního systému mohou mnozí parazitovat a zneužívat ho. Život tím jde pouze přidusit, ale on si svou cestu ven najde.

Opravdu lze všechny kontrolovat a sledovat? Dnes to technologie umožňují, ale stále existují možnosti úniku (vypnout mobil, nemít „smart“ domácnost, nežít v plánovaném „smart city“, udržet si hotovost). Ale hlavně se z toho nepodělat, nezbláznit, nenechat se zotročit moderními technologiemi.

Musíme mít všechno pod kontrolou a vše řídit? Nemusíme, je to zatěžující, můžeme tomu nechat volný průběh, nemusíme se (a taky to tak děláme) zabývat vším. Záleží totiž na nás samých, čemu věnujeme energii a pozornost a co chceme (musíme?) mít pod kontrolou.

Můžeme beztrestně porušovat přírodní a fyzikální zákony? Ne, nemůžeme. Příroda se ustaluje do dynamické rovnováhy a platí to i pro člověka, který je její součástí. Lidé nestojí mimo ni a už vůbec ne nad ní. Jen se od ní více oddělili a ve své pýše si myslí, že ji nepotřebují, nebo že ji mohou drancovat donekonečna.

Můžeme porušit nepsanou společenskou smlouvu? Neměli bychom, ale můžeme. Avšak bude to mít následky, možná nedozírné. Rozhodně se změní atmosféra ve společnosti a nejspíš to povede k významným společenským změnám.

Můžeme úspěšně bez důvěry transformovat hospodářství, ekonomiku? Velmi těžko, to se vrátí jako bumerang. Pokud si zachováme demokracii a svobodné volby, následující vláda to opět změní. Toto zažíváme poslední dobou velmi často. Zvyšovat daně také nelze donekonečna. Bohatí optimalizují a chudší omezí spotřebu, případně utečou do šedé ekonomiky a reálný výběr bude nižší než plánovaný.

Dá se dlouhodobě žít na dluh a parazitovat na druhých? Kupodivu to zatím jde, ale nic netrvá věčně a už to drhne. Po mejdanu přichází kocovina.

Vypadá to, že i současný systém pomalu ztrácí podporu. To čerpání vody z potápějícího se Titaniku už je nad síly čerpačů, a i mnozí z nich se ohlížejí po záchranných člunech. Tohle je samozřejmě metafora.

Nicméně natvrdo: jak dlouho jsou schopni nadměrnou zátěž a stres snášet pracovníci (převážně tedy ženy) v sociálních službách, zdravotnictví, školství? Také v přetížených úřadovnách po celé zemi, zejména na sociálce, na poště? Jak dlouho ještě vydrží živnostníci a menší podnikatelé ve službách, v průmyslu, zemědělství? Jak dlouho je schopná ustát zásahy proti fyzice energetika včetně infrastruktury rozvodné sítě? Je možné pouštění žilou střední třídě, aniž by to nevyvolalo sociální napětí a ohrozilo dosavadní (byť narušený, ale v zásadě stále platný) sociální smír? Já si aspoň tyto otázky kladu, hledám na ně odpověď a snažím se uvědomovat si šíři problémů a jejich souvislosti.

Uvědomují si tyto souvislosti naši vládci? Jsou toho vůbec schopni? Řekl bych, že nejsou. Pokud ano, tak nevědí, co dělat. Protože to už dávno mohli udělat jinak, příp. přiznat chybu (nikdo přece není neomylný) a svou chybu napravit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 18.5.2023 14:01 | karma článku: 16,80 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 395x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 332x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:34

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik