Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budou voliči vládnoucí Pětky po prezidentských volbách šťastní?

To opravdu nevím, ale věřím, že budou mít radost, ať vyhraje Danuše Nerudová, či Petr Pavel. Na jednoho z nich jsou připraveni, naladěni.

Někdo třeba více preferuje generála, jiný profesorku. Někdo jiný třeba někoho z těch, co jim dělají „křoví“, přičemž by sami o sobě mohli být kvalitnějšími kandidáty. 

V podstatě se předpokládá, že jeden z této dvojice postoupí do druhého kola s Babišem, případně postoupí oba, a to pak bude Pětka v euforii. To jsou voliči, kteří to řeší, kteří to považují za důležité. Pokud by to náhodou dopadlo jinak, budou strašně smutní a naštvaní.

Jak by to mohlo dopadnout jinak? V rukou to mají více ti druzí, které politika nezajímá, je jim celkem ukradená a je jich víc. Tito patří ke „smějícím se bestiím“ a mohou to celé změnit. Záleží na tom, zda budou mít motivaci jít k volbám. Možná část z nich se ztotožní s paní Nerudovou či panem Pavlem, mnozí vůbec nepůjdou, někteří to v 1. kole hodí tomu svému nejsympatičtějšímu z outsiderů, ale většina (nevoličů vládní Pětky) se bude asi rozhodovat mezi Babišem a Baštou.

Vláda není oblíbená u cca 75 % obyvatel země a kandidát Bašta někde řekl, že ji odvolá a že ústava mu to umožňuje (pomiňme, zda to opravdu udělat může či ne). Logické by tedy bylo, že bude zvolen prezidentem, aby splnil očekávání lidu a odvolal vládu.

Jenže je za ním jen hrstka voličů, hlavními médii bude ignorován (či aspoň upozaďován) a je tu ten „třicetiprocentní“ Babiš. Otázka zní: kolik z „milionu propadlých hlasů“ z parlamentních voleb dokáže Bašta oslovit? Resp. jestli tito voliči najdou odvahu zopakovat svou volbu outsidera, nebo vsadí na větší jistotu a budou takticky volit tradiční „menší zlo“.

Šokující varianta výhry Babiše v 1. kole, či postupu Bašty s Babišem, příp. že s Babišem (nebo Baštou) bude bojovat třeba Pavel Fischer nebo Marek Hilšer, je z říše sci-fi, a tedy nejméně pravděpodobná. Ale Češi jsou „smějící se bestie“ a ve volbách (takto lidových) není dopředu nic jisté.

Pravděpodobnější je druhé kolo volby s Babišem a jeho protikandidátem. A tady to může zase mainstream přehnat tak, že motivuje lidi, aby se svojí volbou zastaly toho „slabšího“, toho, kdo to (mediálně) schytává. Takhle vyhrál Zeman nad Drahošem, resp. takhle byl Drahoš vlastními „potopen“, protože to tak přehnali s jeho tlačením až zvedli ze židle lidi, kteří pak dorazili do volební místnosti a volili proti němu. Kdyby to média nepřehnala, ti lidi by zůstali doma a mohli jsme tu mít pětiletou zkušenost s Drahošem a možná i kandidáta, který se osvědčil a mohl pokračovat dál.

Náš lid (aspoň jeho velká část) má rád „spasitele a mučedníky“ (byť se do této role stylizují grázlové). Svou roli hraje i zákon schválnosti: nevyplácí se křičet hop, dokud jsem nepřeskočil, tlačit na pilu a předčasně oslavovat.

Řečeno slovy hráče mariáše: Pětikolka to má rozdáno na durcha, ale umí ho hrát? Neudělá chybu? Vypadá to skoro na loženýho durcha, ale ložený úplně není. Záleží na protistraně, jak bude mít rozdané karty. Ty karty se jmenují nálada obyvatelstva a volební účast.

Pokud by druhé kolo bylo Pavel vs. Nerudová, jedná se (z hlediska vládnoucí Pětky) o durcha loženého. Z hlediska života (obzvlášť toho nepolitického) jde hlavně o hru (o trůny). Takže k tomu přistupme jako k mariáši a v prvním kole si zvolme svůj trumf a počkejme si, zda se objeví i v kole druhém.  Mariášníci to znají, ze sedmi karet vyberou trumf, dvě odloží a pak si vezmou do ruky zbývajících pět karet a vidí, zda jim nějaká karta v barvě trumfu přišla.

A jak to mám já? To, jestli budu osobně šťastný nebo ne, rozhodně nezávisí na tom, kdo bude zvolen prezidentem Absurdistánu, pardon České republiky. Tyhle volby beru tak trochu jako sociologický průzkum (o tom příště).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 3.1.2023 8:01 | karma článku: 23,82 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,91 | Přečteno: 399x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 615x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 332x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik