Kam zmizel další mlíkař?

Nedávno jsem zjistil, že zmizel další „mlíkař“. Petr Bajnar se už na blogu nevyskytuje. Pro mě a jeho pravidelné čtenáře je to škoda.

Jeho filosofické texty jsem měl rád. Nejhorší na tom je, že „odejitý“ bloger mizí beze stopy. Nezůstanou po něm ani staré články. Je mi to líto. Čímpak si to asi vysloužil? To už nezjistím. Jistě to bylo něco, co nebylo vhodné dál šířit, protože z hlediska administrace blogu to byla dezinformace, tedy nepravda či lež. Proč je asi oblíbený vtípek: „Jaký je rozdíl mezi dezinformací a informací? Nevím. Půl roku“. V novější verzi jsou to už jen tři měsíce.

Jsem stejný ročník narození jako náš premiér a jako můj oblíbený komik z dob „České sody“ Petr Čtvrtníček, který je nyní tváří nové očkovací kampaně proti Covidu. Dva stejně staří Petrové jsou očkovaní, premiér určitě 3x, druhý Petr se nechal očkovat v přímém přenosu počtvrté (pokud jsem to dobře pochopil).

Oba dva Petrové Covid prodělali, dokonce nová tvář kampaně poměrně těžce. Očkování věří a zdá se, že nemají žádné pochybnosti. Přeji jim hodně zdraví, a k tomu ještě dlouhý život. Už sice vědí, že je vakcína nechrání ani před reinfekcí ani před přenosem nákazy na druhé, ale věří, že ochrání jejich život před těžkým průběhem a smrtí.

Před smrtí na Covid. Před smrtí z jiné příčiny, např. autohavárie, je očkování neochrání. Očkovaný nejsem, nemoc jsem také prodělal. Bylo to intenzivní, leč poměrně krátké. Jsme všichni tři stejně staří, mohli bychom se nabídnout např.  k desetiletému výzkumu, kdy se budou sledovat naše onemocnění a samozřejmě do těch 68 let může někdo z nás už i zemřít.

Pokud bychom to měli vysledovat dle dřívějšího zapáleného boje (vaxerů a antivaxerů) na sociálních sítích, už bychom podle jedněch nebo podle druhých měli být již mrtví, nebo zemřít brzy.

Tato „zvrácená“ soutěž mezi námi třemi staršími pány má jednu nevýhodu. Kdyby nedejbože zemřel některý z Petrů, tak já se to dozvím, protože to jsou známé osobnosti a bude to zaznamenáno v médiích. Pokud bych ale zemřel já, nemají se to pánové, jak dozvědět. Virtuálně známý jsem jen tady na blogu, a to je marginální záležitost a pak hlavně v lokalitě, kde žiji.

A tady na blogu mohu také rychle „zemřít“, stačí napsat něco ne(v)hodného, co nebude vyhovovat kodexu nebo zásadám komunity.  Ani tak se nebojím, že by mě v tom ohrozilo neočkování a nějaká nová mutace, ale spíš má „nevymáchaná huba“. Tedy správně řečeno, ehm napsáno: nějaká neodbytně dotěrná myšlenka a svrbějící prsty na klávesnici, co si řeknou k čertu s autocenzurou. Nebo se jen přihodí nevyhovění něčím (dle mé úvahy) naprosto neškodným a bude následovat absurdní výmaz blogera.

Blog idnes zasáhlo něco jako „vymírání druhů“ a tím je oslabena původní bohatá různorodost, moderně diverzita. Nejlepší fór je, že ti nejvíc křičící zastánci diverzity, ji neustále zmenšují.

Osobně nevím, co přijde dřív, zda administrátorský výmaz, nebo zda spáchám „rituální blogerskou sebevraždu“ a skončím zde nejen se psaním, ale i se čtením. Ještě tu poměrně dost blogů čtu a většinou mě baví, ale mí oblíbení autoři ubývají, nebo přestávají tak často publikovat.

Ale nacházím náhradu. Díky zákazu v rádiích jsem znovuobjevil Ivana Hoffmana. Text dávám přímo do Hyde parku, protože se sem hodí a také, protože jsem si dovolil jednu úvahu Ivana Hoffmana níže citovat.

V dobách hlubokého míru, kdy život plyne jako líná řeka, kdy jsme smířeni s minulostí a neřešíme budoucnost, neboť nám vše dává smysl teď a tady, necháváme péči o věci veřejné těm, kteří se na nic pořádného nehodí, ale hodně si o sobě myslí, těm co se rádi předvádějí, libují si v intrikách, a na společnosti, které by měli sloužit, se pouze přiživují.

Když se pak nad světem kupí mraky, když kvapem bere za své, co jsme měli za samozřejmé, normální a jisté a za humny když slyšíme válečné bubny, tehdy sklízíme plody své apolitické občanské naivity a otráveně sledujeme, jak naším jménem rozhodují lidé, kteří se nikdy neměli stát politiky, neboť jim chybí úroveň, odpovědnost a rozum.

To je ta chvíle, kdy z letargie procitá občanská společnost, kdy se demokracie vrací ke kořenům, od vlády nad lidmi k vládě lidu. To je ta chvíle, kdy těžkne slovo, které pozbylo váhu v časech, kdy stačilo mluvit prázdně, neboť poptávka po pravdě, jež osvobozuje, chyběla.

Cítíme, že doba, která nastala, je přelomová. Panující společenský systém přežívá už jen ze setrvačnosti. Místo prosperity nabízí chudobu, místo plurality myšlení povinná dogmata, místo konsenzu nabízí konfrontaci, místo míru válku. Sedíme v lokále, ve kterém vrchní hlásí: „Závěrečná!“ Systém, ve kterém žijeme, má už jenom minulost. Chodíme kolem něj po špičkách, jako kolem kobyly v posledním tažení. Nikdo nechce být potrefen jejím kopytem, když je tu naděje zařadit zpátečku a vycouvat z dnešního marasmu do bodu, kdy svět byl ještě v pořádku. Anebo kdy ještě nebyl v naprostém nepořádku, neboť nebyl decimován bezohledností, chamtivostí a fanatismem.

Sbíráme odvahu brát si zpátky, co je naše. Brát si to, na čem nám přestávalo záležet, o čem jsme soudili, že je to marginální anebo zbytné. Předně je to právo na svobodné vyjádření jiného názoru, než je ten oficiální, jediný správný, povolený. Je to právo hledat alternativy k tomu, co údajně nemá alternativu. Cítíme, že je třeba vzít si zpátky právo na sebeurčení, bez kterého si nelze vzít zpátky náš stát, dědictví po našich předcích, vzít si zpátky půdu pod nohama. Sbíráme odvahu ke svobodě, jež je na rozdíl od svévole či libovůle provázena odpovědností a respektem ke svobodě jiných.

Je před námi úkol najít v chaosu původní řád. Je to úkol přesahující možnosti jednotlivce. Proto se kolem sebe rozhlížíme, zjišťujeme, kdo už prozřel, kdo se vymanil z matrixu, odolal propagandě a myslí nevymytým mozkem. Hledáme k sobě cestu. Mluvíme spolu. V naději, že z těch rozhovorů vzejde něco dobrého. Abychom, až se rozplyne mlha, neopakovali staré chyby, abychom toho, co si vezmeme zpátky, byli hodni.

Nemusím uvádět, že tento text mi mluví z duše.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 6.11.2022 11:12 | karma článku: 22,60 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 389x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 289x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik