Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec léta, začátek podzimu

Jaké bylo to letošní léto? Pro nás báječné, přestože jsem v cizině nebyl a ani moc po vlastech českých necestoval, jak jsem si sliboval.

Ale zastihla mne též vlna veder, a to jsem radši u vody a ve vodě. Tak jsem si užil řeky Jizery, jezera v Ostré, koupaliště v Kruhu a také našeho malého rybníčku, který poskytuje dostatečné osvěžení. Zejména na chatě jsme trávili mnoho prázdninových dnů.

Bylo nám tam příjemně, bohužel houby nerostly, a výlet jsme nakonec stihli jen jeden. Jeli jsme do Nové Paky vlakem a odtud pěšky přes Staropacké hory do Staré Paky, kde jsme se výborně najedli a vrátili se vlakem zase na chatu. Pak jsme se spíš procházeli po okolí a dost jsme pracovali, rýpali se v hlíně.

Letos byla dobrá úroda skoro všeho. Zejména okurková sezóna se vydařila. Cuketové období ještě neskončilo. Máme čím plnit mrazáky a nevíme, kde vezmeme místo na mošt, neb jablek ze tří jabloní je opravdu moc.

A jaký bude podzim? Vrcholnou rodinnou událostí bude svatba v září, vrcholnou pracovní událostí bude situace kolem ceny plynu, elektřiny, centrálního dodavatele tepla pro sídliště. Což ovlivní to, jaké zálohy budeme muset nasadit a zda to budou schopni lidi ještě unést. Také záleží na tom, jak budou krachovat podniky a jak rapidně vzroste nezaměstnanost. Napadá mne, jestli i bytové domy se mohou dostat do insolvence? Jestli až přijdou nezaplatitelné zálohy na plyn a elektřinu, se můžeme do insolvence rovnou přihlásit.

Pokud to dopadne dobře, bude to spíše vládě navzdory, možná spíš díky tomu, že už tato vláda vládnout nebude a žezlo převezme někdo ekonomicky a diplomaticky pragmatičtější, sociálně ohleduplnější a vstřícnější k lidem, ale především k podnikům, resp. podnikatelům, kteří velkou část z nich zaměstnávají. Anebo to prostě Němci vyřeší spuštěním Nord Stream 2, najdou-li odvahu zachraňovat euro (tak nějak o tom psal Lukáš Kovanda). To se samozřejmě nelíbí Američanům a také Polákům. Nelze se zavděčit všem, bude třeba se rozhodnout, čí zájmy upřednostnit. Tohle samozřejmě nebude na nás, ale nějaké páky snad máme v rukou sami. Proč je vláda za osm měsíců nevyužila, to je k nepochopení.

Ideologie, která nabízí zdánlivě dobro pro všechny, pokud je vedena zaslepenými fanatiky nikdy v minulosti nic dobrého nepřinesla. To, že je to cesta do pekel, je charakterizováno nejen dobrými úmysly, ale také potřebou nepřítele, viníka a potřebou rozdělovat společnost, abych mohl panovat. Manipulace strachem, toť nejlepší cesta k upevnění moci.

Svět potřebuje někoho jako byl Mahátma Gándhí, nejlépe statisíce (spíš milióny) malých „gándhiů“, aby se vrátil k míru, spolupráci a na světě mohla časem vyrůst jediná „velmoc“, velmoc lidství, lásky, vzájemné důvěry. Svět vyššího kolektivního vědomí, svět lidských bytostí, které se budou vzájemně respektovat a budou žít v souladu s Přírodou. Návrat Ráje na Zem.

Vypadá to, že nic není vzdálenějšího. Ono to peklo se nám tady roztahuje už dlouho, tak bychom ho konečně měli poslat tam, kam patří. Už je na čase. Ne všichni chceme to peklo prožívat na vlastní kůži. Je těžké ho rozpoznat, ukazuje krásnou tvář, vede sladké a líbivé řeči, když nás láká do klece.

Osobně mám ještě určitou finanční rezervu, mohu odjet možná do méně klimaticky příznivých podmínek, které však mohou být životaschopnější. A o to se hraje, o tu naši životaschopnost. Konečně vždy vítězily ty životaschopnější formy života na Zemi. Může se ještě Evropa (nebo aspoň ta část, kde žijeme) stát životaschopnou?

Zkouška životaschopnosti Evropy právě dorazila k našemu prahu. Nalezne Evropa či aspoň Česko a okolí odvahu k životu a záchraně lidské důstojnosti? Cestu k vítězství zdravého selského rozumu a lidskosti? Už brzy nás čeká „maturitní zkouška“.

Chystejme si mužné paže, rovnou páteř, chladnou hlavu, a hlavně odvážné a zapálené srdce. Tělo udržujme v kondici a otužujme ho. To vše budeme potřebovat k přežití, a tím vším jsme od přírody vybaveni.

Jen se potřebujeme nějak ve své lokalitě pospojovat, abychom si dokázali vzájemně pomoci. Protože každý máme trochu jiné schopnosti, znalosti, trochu jiné talenty. Ochota přiložit ruce k dílu bude klíčová. 

A nebojte se, plyn bude. Jen nebude doma, ale na ulici. A nebude to plyn zemní, ale slzný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 30.8.2022 7:58 | karma článku: 12,44 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,91 | Přečteno: 399x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 615x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 332x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik