Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Derniéra

Česko je opravdu výjimečná země. Máme v čele místo premiéra derniéra. Jen nevíme, o jakou derniéru jde.

Koho čeho se derniéra může týkat? Jeho osobně a jeho vlády? Dost lidí tomu věří, protože tahle zima, lidmi doslova otřese. To nemůže přežít, řekne si spousta lidí. Ale může, záleží, jak ho podrží jeho „ochránci“. Ovšem ta cena bude vysoká (nejen pro lidi, ale i pro vládu a systém) a je dlouhodobě udržitelná jen za cenu kontrolované digitální diktatury.

Čím dál tím víc lidí nebude vládě důvěřovat, více lidí na ni bude naštvaných a postupně dojde i na jejich původní podporovatele. Pokud se postaví milionové chvilky proti své vládě, bude to asi pěknej mazec. Osm měsíců vládnutí (pravda v těžkých chvílích) nemohu pořád svádět na předchůdce a agresora, protože ta odpovědnost za mé činy jde za mnou. Všichni vidí, co jsem udělal, či neudělal a už se i ví, co jsem jako vláda ČR udělat mohla a neudělala. A lidé se začínají ptát proč to jinde jde a u nás ne?

Samozřejmě svůj díl na dnešní situaci nese válka na Ukrajině, agrese Ruska a vedení války přes komodity a sankce. Zároveň to odhaluje pokrytectví, bezradnost, nepřipravenost na jiný vývoj situace, než jsme předpokládali, spousta nelogičností: jakože nechceme ruský plyn, nebudeme ho brát, přitom ho potřebujeme a jsme na něm v tuto chvíli (a jistě i několik dalších let budeme) závislí. A ještě si zavíráme vrátka pro další budoucí jednání. Rusko z mapy světa nezmizí, a pokud ano, tak my s ním také.

V každém případě jde o derniéru světa, jak ho známe. Promění se totálně současný svět?  Zcela jistě se promění. On už se změnil.

Zažili jsme bipolární svět (Západ – Východ), pak svět unipolární, charakterizovaný tím, že všichni Západ poslouchali, jenže teď už poslouchat nechtějí. A jde o naprostou většinu planety, ať jde o počet obyvatel, či rozlohu.

Západem (zejména USA) řízený svět v podstatě (mimo teritorium Západu) skončil, ale Západ si to nechce přiznat a chce svou nadvládu udržet. Jsme v multipolárním světě vzájemně výhodně propojených menších či větších diktátorů. Přiznejme si to.

Nekonečný růst a pohodlí na úkor druhých a přírody už nemůže pokračovat dál. Jenže návrhy, jak zachránit planetu z dílny Velkého Resetu a New Age, čili Green Deal a spol, jsou nekonečně hloupé. Ony jsou tlačeny neuvěřitelně tupými byrokraty. A ti jsou robotičtí, ne-lidští. A v tom je ten průšvih, ale možná i naděje.

Co nás čeká nevíme. Tedy kromě toho, že léto končí a do našich končin přijde podzim a zima. Člověk neuléhá k zimnímu spánku (jak by se nám to hodilo), tak musí zimu nějak přežít. Nejlépe tím, že si bude moct zatopit, aby nezmrzl.

Existuje však mnoho cest, jak z toho ven. Můžeme např. otočit směr. Nečekat na Godota a nespoléhat se na pány a dámy nahoře a na to, co vymyslí. Vždyť nakonec jsou to jen moci chtiví byrokrati, kteří snad ani nevědí, která bije. Na člověka z toho jde smutek.

Touha ovládat a kontrolovat druhé neskončila. Je už dlouho vidět, prohlubuje se a zrychluje. Zároveň se zvyšuje nedůvěra ve vrchnost, zejména jejich schopnosti, kdy převažuje neschopnost a všehoschopnost.

Tristní výběr. Asi jako mezi Babišem a Fialou, měli by se nám omluvit, třeba takto: „Sorry jako, přivedli jsme spolu Česko do hromady sraček“, Váš Andrej Babiš, expremiér a Váš Petr Fiala, derniér. Ano přátelé, spadli jsme z deště pod okap. Teď už to víme (aspoň někteří).

Paradoxně spojením ODS a ANO (bez uvedených dvou šéfů) by se mohl náraz do zdi zmírnit a trochu zbrzdit. Třeba už je něco předjednáno, a to by byl obrat v rámci systému (nebo přijde Blažkova revoluce?). Byla by zde ústavní většina, která by mohla leccos vyřešit. Na komunální úrovni a úrovni krajů se hraje o něco více lidštěji. Také bude záležet na výsledcích senátních a komunálních voleb. Co když voliči vystrčí Vystrčila ze Senátu?

Nezachraňujme starý nemocný svět, ale tvořme svět nový, ne ten umělý a digitální, který je nám vnucován jako Velký Reset a New Age, ale ten přirozený (božský), který si přejeme žít. Aspoň já za sebe ano. Být digitální jedničkou, natož nulou, mě rozhodně neláká.

PS: Na závěr jsem zopakoval text z minulého blogu, který na hlavní stránce nevydržel. Nevešel jsem se do kodexu blogera, až tak úplně nevím kvůli čemu, ale mám tušení. ČVUT nebude ten správný zdroj, a navíc si jejich grafy určitě vykládám špatně. A možná, že na stránkách ČVUT to není, nebo se to špatně hledá. Osobně jsem to našel na blogu D-Fens.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 27.8.2022 15:19 | karma článku: 27,74 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 389x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 289x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik