Svobodu doprovázenou zodpovědností

12. 08. 2022 21:28:52
To chci. Základem je svoboda projevu a samozřejmě i po projevu. Nechci cochcárnu, nějaké hranice (limity) platit musí, ale rozhodně nechci svobodu řízenou z centra.

A ještě k tomu kontrolovanou vykladači „jediné pravdy“, kdy nějaký novodobý svazák v roli mocného vládního úředníka mi nařídí, co mohu a nemohu říkat a psát.

Narazil jsem na vyjádření Stanislava Bernarda, majitele rodinného pivovaru v Humpolci: „čím více je společnost svázaná byrokracií, nesmyslnou politickou korektností a nesvobodou, tím méně životaschopná je. Zkusme na to nezapomínat, dokud ještě není úplně pozdě“.

Vnitřní svobodu mi nikdo vzít nemůže, ta vnější je neustále ukrajována a lidé se tomu přizpůsobují. Neříkají, co si myslí, raději mlčí, přijali autocenzuru. Někteří se s tím nespokojí a otevřeně za svobodu projevu bojují.

Nemusí se otevřeně bojovat, rebelovat, nevím, zda není lepší tomu nevěnovat pozornost. Mám svobodu se nezúčastnit vnucovaných her a akcí, za něž se v manažerských pozicích globálních korporátů udělují plusové body, zvláště, když hlasitě tleskáte, protože se pak cítíte být lepšími, morálně nadřazenějšími. Ovšem neúčast, netleskání, to už je mínus. Mám svobodu žít si po svém, ale za to také přijímám odpovědnost a samozřejmě nesu následky.

Žít přirozeně, jedno-duše, řídit se přírodními zákony, být upřímný, tj. mluvit tak, jak mi zobák narostl, nepřetvařovat se, respektovat druhé, ale řídit se svým rozumem a citem a podle toho jednat. Tomu říkám svoboda.

Přebujelá byrokracie jde jednoznačně proti tomu, je složitá, vše trvá neúměrně dlouho, je to strašně nepružný systém, když potřebujete jednat pružně a rychle, musíte zavést nouzový či výjimečný stav. Ten je však zneužitelný. Chcete mít právo, pořádek, bezpečí, prosperitu, tak neustále zpřesňujete a zpřísňujete normy a předpisy a k tomu vymýšlíte nové. Svázali jste život nesmyslnými a zbytečnými pravidly. Čeho jste tím dosáhli? Právního chaosu, nepořádku, nebezpečí, krize a bídy.

Výsledek je ale přesně opačný, než jste zamýšleli, pokud jste tedy opravdu nezamýšleli výsledek, k němuž se dospělo. Jste přesvědčeni, že pácháte dobro, ale výsledkem je něco jiného. Výsledkem byrokracie je neživotaschopnost, nepružnost, takže více byrokracie to ještě více přidusí, zabetonuje.

Z toho je pak těžká cesta ven. Jenže to svým způsobem posiluje odpor, čelit klimatické změně musíme přizpůsobením, respektem k přírodě a lidem, změnou svého chování, tj. sami od sebe méně spotřebovávat, méně plýtvat zdroji. Ať chceme nebo ne, příroda nás k tomu donutí. Green deal je byrokraticko-politicko-byznysový projekt, který navíc prosazován zaslepeně, ideologicky, přináší daleko víc škod než užitku.

Byrokraté mají potřebu řídit a kontrolovat. Přebujelý systém se neobejde bez digitalizace. A vše se navíc rozšiřuje do spousty dílčích oborů, medicína, právo, až přes detaily nevidíme celek a souvislosti. Právník už se neobejde bez zdigitalizované databáze předpisů a jednotlivé instituce nabízejí různé interaktivní a inteligentní formuláře. A myslíte, že nám to zjednodušuje práci?

Práci by to určitě zjednodušilo, kdyby formuláře byly jednoduché, pochopitelné a opravdu inteligentní. Je tolik centrálních databází, registrů apod. Jsou funkčně propojené? Proč, např. na portálu justice, nemůžete jen prodloužit členství lidí ve výboru SVJ, kteří dále pokračují v dalším funkčním období, musíte je vymazat a znovu zapsat? To mi hlava nebere, to IT z principu neumožňuje, nebo je to jen vlastnost tohoto portálu a požadavek právníků? Tváří se to jako inteligentní (smart) řešení, přitom je to spíše debilní. Z mého pohledu zcela určitě. Celá ta digitalizace vede k demenci, k zhloupnutí.

Snažme se bránit svobodu, ve svobodné společnosti je život, v přírodě je život a ten je nejlépe funkční, pokud je zachována diverzita a vlastností přírody je, že se ustaluje do dynamické rovnováhy. Člověk je součástí přírody, ne pán tvorstva, což je totožné s pojmem hrobař přírody. Jenže příroda je mocnější.

Ale vraťme se ke svobodě a společenskému dění. Naplní se brzy slova Thomase Jeffersona: „když se tyranie stane zákonem, vzpoura se stane povinností?“ Náš premiér jako nejlepší evropský signalista, nám již otevřeně signalizuje náraz do zdi. Ten asi bude nutný a tím bude vynucená skutečná a nevyhnutelná změna. Probuzení z hypnózy a tím změna myšlení a chování, šetrné využití přírody místo drancování, spolupráce a respekt, místo soupeření a nenávisti. Temná alternativa budoucnosti se již ukazuje na otevřené scéně.

Předpokládám, že se za oponou už pracuje na zárodcích nové společnosti, neboť Velký Reset už vyšel na otevřené jeviště mezi herce, které režíroval ze zákulisí. V zákulisí je ale další Režisér a někteří herci v představení se s ním spojili a hrají po dohodě s ním. Sice pokračují v té profláknuté hře, která je už samotné nebaví, ale vědí, že se cosi chystá a mají za úkol hrát dál. Nejsou již však v roli užitečného idiota, ale fíkového listu.

Proč fíkový list? Ten zakrývá, co je skryto pod ním a zatím se hraje hra na Velký Reset, jen to finále bude v režii jiného Režiséra a přijde jako blesk z čistého nebe. Jakou z těchto rolí má náš premiér? Užitečného idiota hraje tak skvěle, až to vypadá podezřele. Že by byl nakonec tím fíkovým listem? Upřímně, nemyslím si to, ale rád bych se mýlil.

Že se Příroda a Země bude bránit na to bych si i vsadil (konečně je to vidět), že nelze pokračovat ve společenském systému, který směřuje do záhuby, je jisté. Jaké jsou boží plány ví jen Bůh. Láska zvítězí, když ji přijmeme a nebudeme se jí bát.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 12.8.2022 21:28 | karma článku: 15.79 | přečteno: 214x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 146 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 126 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 226 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...