Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být vědomě zdrženlivý

Snad se mi to v životě i vyplácí. Nechci jednat rychle a zběsile a vnímat věci černo-bíle. Snažím se jednat pomalu a klidně. Je to zdravější životní tempo a také se říká, že trpělivost růže přináší.

V zásadě tím vědomě házím vidle do zběsile rychlého společenského systému. Zpomalování rychlosti, o to tu jde. Nemá smysl proti systému bojovat, on je totiž na boji založen a všem nám ho vnucuje. Poslední roky stále bojujeme, vyhlásili jsme boj proti suchu (jak bychom dnes byli za sucho rádi), pak (marný) boj proti koronaviru, proti antivaxerům, probíhal boj proti Babišovi, Zemanovi, Trumpovi, probíhá boj proti dezinformacím a v současnosti ten reálně nejsmutnější a nejhorší boj: ruská vojenská invaze na Ukrajinu.

Systém (resp. režim) není nepřítel, jen není k žití, ztrácí se v něm svoboda a lidská důstojnost. Také rovnováha a rozmanitost. Rychle a zběsile postupuje digitalizace, kontrola, cenzura, byrokracie. Proti tomu se zvedá vlna odporu. Tím, že lidé proti systému otevřeně bojují, dávají mu energii a pozornost, čímž ho nevědomky posilují (či spíše udržují při životě), protože tu energii a pozornost potřebuje. Ze systému se bojovným odpůrcům vrací zpět akorát tak tvrdší represe.

Obyvatelstvo se dělí na takové tři nesourodé skupiny. Nejvíce jsou vidět a slyšet aktivní podporovatelé a aktivní odpůrci. To jsou ti „černí“ a „bílí“, kdy každá skupina vidí samu sebe v té lepší barvě (bílé barvě dobra). Pak je taková velká skupina (šedá zóna), která nemá vyhraněný postoj, kterou tyto boje (aspoň některé) míjí. V ní jsou i ti, kteří neprovokují, tj. nestaví se na viditelný odpor, ale zároveň režim nijak nepodporují.

V podstatě svou „aktivní“ (vědomou) pasivitou a ignorancí režim malými každodenními krůčky rozleptávají. Tato skupina má tendenci se časem zvětšovat, jak roste úsilí vrchnosti udržet si moc za každou cenu (tj. postupné zavádění totalitního systému). Postupně na jedné straně odpadá část aktivních odpůrců, stávají se pasivnější až přejdou do pasivní rezistence, tedy ignorance režimu, ale současně na druhé straně klesá i aktivní podpora režimu, protože i tady přechází část podporovatelů z aktivity do pasivity, až nakonec režim vědomě ignoruje.

Hlavní příčinou je, že lidé ztrácí důvěru v systém (režim) a jeho představitele. Začali pochybovat o důvěryhodnosti informací, neboť zřeli trhliny. Nedostávají odpovědi na své otázky, kromě jediné odpovědi: „nepátrejte, neptejte se, dodržujte opatření, nepřemýšlejte o jejich nelogičnostech, a hlavně nám věřte, protože to s vámi myslíme dobře“. Přeloženo do (s)prosté lidštiny "držte hubu a krok".

Pokud je většina vědomých ignorantů, kteří režim nesytí svou pozorností a nedávají mu svou energii, kterou si uchovají pro svůj vlastní život sice v systému (režimu), ale bez jeho podpory, režim „umírá“ na nedostatek energie. Jednoho dne se sesype jako domeček z karet. Žádný režim není věčný.

Jinými slovy se na to dá dívat asi takto: část lidí je „ztracených“, zhypnotizovaných režimem, část je „probuzených“, tj. ti, kteří se režimem zhypnotizovat nedali, přičemž část se staví na odpor a další část se snaží režim ignorovat a pak je část „spící“ a čeká se až se „probudí“. Až jim konečně dojde, že v tomto „prolhaném“ systému nechtějí (nebo nemohou) své životy žít tak, jak by si přáli, a nějak se ke svému „probuzení“ postaví.

Ideální je, jedná-li se o probuzení i „spirituální“ ve smyslu „vnitřního božství“, ne nějakého vnějšího „guru“ (sekty), příp. i jakékoli církve vedené zaslepenými dogmatiky nebo dokonce fanatiky. Takto probuzený člověk je ochoten a schopen nahradit svůj strach odvahou a následně hlavně láskou.

A to je naděje a zároveň východisko. Takto to vnitřně cítím. Nemá smysl opravovat přežilý vertikální (centralistický) systém, ale podporovat posilování té horizontální složky systému, toho obyčejného praktického lokálního života, života v rodinách, v sousedských komunitách, kde každý něco umí a může přispět. Říká se tomu svépomoc. Není to jen o hlavičkách, ale taky ručičkách.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 27.2.2022 11:30 | karma článku: 14,71 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 615x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 332x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1678x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik