Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Své plány Bohu nevykládej

Proč? Jsou mu k smíchu. Je vševědoucí, a tak ví, co ty nemůžeš vědět. Proto může být všechno jinak, než si myslíme.

Uvažujeme totiž velmi omezeně. Na základě našeho omezeného poznání a našich omezených smyslů. A měli bychom si tato naše omezení neustále připomínat. Stačí nám k tomu vědět, že pes má násobně lepší čich, kočka se dobře orientuje v noci, netopýr slyší, co my ne.

Používáme přístroje založené principech ultrazvuku, ultrafialového či infračerveného záření, rentgenových paprsků apod. Máme své znalosti, vědomosti, zkušenosti. Ale také strachy, přání, přesvědčení, návyky, tradice. Máme rozum a cit.

Z živočišné říše (jejíž jsme součástí) máme své přirozené instinkty (u mnohých lidských jedinců zakrnělé či popírané), ale máme i to božské, čímž se od běžného živočicha lišíme. Jsme vybaveni rozumem, myslíme a používáme slova. Ale jsme také vybaveni cítěním, prožíváme pocity, emoce, máme intuici.

Máme ego a duši. Obojí k životu potřebujeme a obojí by mělo být v nějaké rovnováze. Ideální stav je, pokud ego duši podporuje. Duše je to hravé dítě v nás, co žije radostí, co se směje, když je šťastné, nebo pláče, když je smutné. Ego je ten rozumný dospělý, který to řídí a má pod kontrolou. Jenže správně je, co si myslí, že to řídí a má pod kontrolou.

Ego se identifikuje s rolí, s významem a je-li přebujelé a staví-li se nad duši je i nafoukané: já jsem Někdo, ovšem duše ví, že je „nikdo nebo nic“, jen malá součást vzájemně propojeného celku. Proto na sebe naráží hlavně ega, která spolu soupeří, bojují, soutěží, kdežto duše se dokáží spojit a spolupracovat v zájmu celku.

Příroda to tak chtěla a stvořila nás jako vzájemně se doplňující rozdílné principy: mužský a ženský. Vztah muže a ženy nahlížený rozumem a egem: to je samý rozpor, bariéra nepochopení, soupeření. Zkusme se na to podívat duší, srdcem: a najednou máme to nádherné spojení a propojení, Lásku.

Asi se milovat se všemi nelze, ale můžeme se o to aspoň pokusit. Prvním krokem by mělo být začít naplňovat to biblické „miluj bližního svého jako sebe sama“. Pokud se nenávidím, jak mohu někoho milovat? Zkuste ze začátku odložit nenávist, začít se tolerovat, pak respektovat, a nakonec mít rád.

A tak to můžete přenést i do svých vztahů s okolím: někoho budete milovat, jiného aspoň respektovat, jiného tolerovat a dalšího si nevšímat. Ale už nebudete nikoho nenávidět a není síla, která by ve vás nenávist probudila. Uvědomíte si, že jste sice Nic a Nikdo, ale že jste rád na světě a rád si hrajete. Ale už hrajete jen hry, které vás baví a přinášejí vám radost.

Dávejte si pozor, čeho se bojíte a co si přejete. Jestli věnujete příliš pozornosti svému strachu, strach vás bude doprovázet a úzkost vás bude sžírat až to bude nesnesitelné. Řešení? Nepochopené a nepochopitelné: sáhnete si na život. Buď se vám to povede, nebo se stane zázrak a jste zachráněn a život přehodnotíte. Nebo se toho pustíte a necháte to „koňovi“ a postupně se vyhrabete ze dna.

A co že jste si přáli? Hodně peněz? Třeba se vám to poštěstí. Vyhrajete ve Sportce, zdědíte majetek. Budete umět s tím zacházet, nerozfofrujete to, nepřipraví vás o to někdo? Za jakou cenu vám připadlo dědictví? Co když jste zdědil na stará kolena majetek po náhle zemřelém svobodném bezdětném jediném synovi, který tu ještě mohl být? To vám asi to dědictví pěkně zhořklo. Říkám si, zda splněné přání stát se premiérem našemu současnému premiérovi již také nezhořklo. Ale jak se říká, kdo chce kam, pomozme mu tam. 

Období transformace je náročné. Možná, že nás má vše tak vydusit, abychom se pustili a přestali to staré, hlavně ten neustálý boj, podporovat. Abychom se přestali bát, nenechali si vnutit to, co bytostně nechceme, ubránili svobodu a šířili lásku, která nás přes hory přenese.

Možná nás čeká „kvantový evoluční skok“ do neznáma, kde nebudeme závislí na jakýchkoli šmejdech, spekulantech, překupnících a úřednících. Kde budeme vzájemně spolupracovat, soucítit, žít a tvořit v souladu s přírodou, budeme mít k dispozici takové technologie, že žádné jaderné a uhelné elektrárny, plynové kotelny již nebudou potřeba. Přejme si to, byť to zní utopicky a neuvěřitelně, budeme-li si to vroucně ze srdce přát, proč by se to nemohlo stát?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 29.1.2022 15:44 | karma článku: 12,94 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 395x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 332x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik