Chystá se diktatura tří ministrů?

24. 01. 2022 18:23:14
Zrušení povinného očkování proti Covid-19 nebyl ze strany nové vlády splněný předvolební slib, ale jen jakýsi úkrok stranou.

Již se na nás valí „pandemický zákon“, který dává nepřiměřené pravomoci ministru vnitra, obrany a zdravotnictví. V úterý ho mají schvalovat poslanci. Proč se to děje tak rychle a proč nestačí normální vyhlášení nouzového stavu, který sice také vyhlašuje vláda, ale zároveň musí být posvěcen (schválen) Parlamentem?

Kdo z poslanců odmítne tento krok směrem ven z parlamentní demokracie? Proč nás má úkolovat, kontrolovat a šikanovat mobilní telefon? Co to na nás zase hrají a zkouší? Budou ve sněmovně obstrukce, které odloží a posunou projednávání a hlasování? Budou poslanci hlasovat podle svého svědomí? Bude zákon aspoň prozatím smeten ze stolu? Rozštěpí se Koalice?

Bude odpor dostatečný? Zaleknou se poslanci demonstrace odpůrců? Mají v paměti občasnou lidovou libůstku v Čechách, resp. v Praze zvanou defenestrace?

Bude mít nastolený politický režim ještě důvěru? Je to další krok k utahování šroubů, omezování svobody a demokracie, a nastolení totality? Vládou, která se proklamovala jako vláda změny? Změny k horšímu, změny k destrukci systému, změny demokracie a svobody v diktaturu?

Vrcholem mocenské pyramidy budou tři ministři (vnitro, obrana, zdravotnictví), kteří mohou kdykoliv (pod jakoukoli záminkou) vyhlásit pandemii a přijmout jakákoliv restriktivní opatření, aniž by jim v tom mohl bránit Parlament a soudy?

Příklad si berou z Rakouska? Nomen omen: proč se náš ministr vnitra asi jmenuje Rakušan? Proč jsou ti ministři tři? Asi aby dva mohli toho třetího přehlasovat? K čemu pak vláda s důvěrou Sněmovny, když vláda jako celek a také Sněmovna bude v případě uplatnění pandemického zákona podřízena ministerskému triumvirátu?

Jen se ptám. Možná zbytečně. Možná je to marné a té mlčící většině se v kleci tak zalíbilo, že ještě chce mít lepší a přísnější dozorce. A možná, že poslanci jsou připraveni ukončit parlamentní demokracii a dost možná i českou státnost.

To jsme chtěli? To jsme volili? Nevím jak kdo, ale já osobně jsem naprosto ztratil důvěru ve stát a jeho instituce. A hlavně v politiku.

Naštěstí jsem neztratil důvěru v lidi. V obyčejné lidi, kteří nestačí zírat na tu příšernou rychlost evropských elit k sebedestrukci, na nerespektování přírodních zákonů, na absenci zdravého rozumu i citu pro věc, na elitářskou povýšenost bez pokory a morální pokrytectví.

Máme ještě dostatek schopných techniků, kteří v případě hrozícího blackoutu přednostně odpojí pražskou mocenskou byrokracii? Chci tomu věřit. Ta tma a zima by je možná probudila a vrátila do reality.

Mnohé z nás, z chudnoucí střední třídy, už ten covidistický režim probudil. Je nás už dost? Stihneme provést nějaký obrat? Dokážeme přibrzdit ten zběsile rozjetý vlak a přehodit výhybku? Nebo z něj aspoň vyskočit?

Karel Kryl tu mezi námi dávno není, ale jeho slova jsou stále platná.

„Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří, a kdo v něho věří, je idiot!“ Karel Kryl

Tohle píšu jako kandidát na pobyt v převýchovném táboře. Vzhledem ke své všeobecné neznámosti a malému dosahu, nebudu nejspíš mezi prvními ubytovanými. Ale naděje, že to bude jinak, stále žije.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 24.1.2022 18:23 | karma článku: 36.57 | přečteno: 986x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 254 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...