Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovlivní výsledek voleb negativní emoce?

Vývoj je dynamický a nedá se s jistotou předvídat. Určitě je jádro rozhodnutých voličů, kteří mají jasno, komu dají svůj hlas.

Těmi disponuje každé kandidující uskupení. Je to takové „zdravé jádro“, které se skládá ze skalních příznivců a těch, kteří se rozhodli se skřípěním zubů to tomu subjektu dát jako volbu menšího zla.

První trojka politických subjektů z průzkumů si může být tím, že se dostane do sněmovny, jistá (ANO, SPOLU, Piráti/STAN). Nejisté je jen pořadí a v případě koalic vykroužkování. Čtvrtý vzadu (SPD) má také své jisté.

Piráti/STAN přepískli start a cítili se vítězi, už si porcovali „medvěda“, a to se moc nelíbí. Platí, že první vyhrání z kapsy vyhání. Navíc již ztratili svou „neposkvrněnost“ z minula, působí trochu bezradně. SPOLU by mohla být taková klidná spolupracující síla, nicméně to tažení více směry (často opačnými) a z toho plynoucí kompromisní „rozbředlost“ a možná i stále udržovaný „Antibabiš“, nemusí na voliče působit zrovna dobře. Babiš je „protřelý šíbr“ a umí hrát na city a vyvolat dojem, že všechno zařídí. Skvěle zvládá marketing, ale nezvládá „covidové“ vládnutí, resp. tak, jak ho „zvládá“ se líbí jen části lidí, u jiných vzbuzuje odpor.

Hraje se o ty nerozhodnuté a o ty, co k volbám nechodí. Kdyby se někomu podařilo 10 až 20 % z nich zvednout, aby přišli k volbám a hodili mu to, mohlo by to překreslit politickou mapu. To souvisí s tím, kdo všechno přeleze přes 5% hranici a jak. Tuhle případnou „vlnu“ průzkumy nezachytí, ta se odehrává v „utajení“, na poslední chvíli a pod vlivem emocí.

Navíc vývoj je velice dynamický a nikdo neví, co se ještě odehraje. Naplní Covid nemocnice a potažmo hřbitovy? Bude země zaplavena uprchlíky? Bude někdo světově významný zatčen či zemře?

Bude hrát boj proti korupci a čistota (neposkvrněnost) významnou roli? A jak to ovlivní výsledek Přísahy? Zajímá ještě někoho „umírající“ ČSSD? Má KSČM ještě dostatek členů a podporovatelů, aby to na přelezení stačilo? 

A teď jsme u těch negativních emocí. Jak volby ovlivní emoce jako strach a hněv? Strach z nemoci a migrantů. Komu přihraje hlasy? Myslím si, že s přírůstkem tady může počítat hlavně ANO a SPD.

Vztek na protiepidemická opatření bude ve volbách také hrát svou roli. Subjekty, které nabízí zrušení nesmyslných opatření a tuto voličskou touhu uspokojují jsou částečně SPD, ale hlavně Trikolóra a Volný blok.

Takže se dle mého bude volit proti Babišovi, proti migrantům a proti protiepidemickým opatřením vč. očkování a testování. Výsledkem bude jakýsi průnik „protivoleb“.  

Aby se to vyrovnalo, tak nějaké pozitivní motivy voleb (každý, nechť si vybere, co je pro něj pozitivní a co negativní): pro přijetí eura či pro zachování koruny, pro zrušení či zachování hotovosti, pro větší roli EU a globálních korporací či pro větší roli národního státu a místních podnikatelů, pro zvyšování, resp. snižování daní, pro větší regulace a úlohu státu nebo pro málo regulací a větší odpovědnost jedince, pro svobodu a zodpovědnost či pro jistoty a bezpečnost, pro větší moc centra či regionů a obcí. Jistě by se dalo pokračovat dál.

Pozitivní volbou je i takové to povrchní „líbí se mi“, protože je to férovej chlap, nebojí se, je chytrej, upřímnej, je to hezká a chytrá žena, nebo i „zvolím toho klauna, ať je tam aspoň sranda“.

Zkrátka motivy volby jsou různé a výsledek bude jejich průnikem s vědomím toho, že se to zkombinuje jen z těch, kteří odevzdají platný hlas a kteří zároveň pokoří tu 5% hranici.

Sám jsem na tu melu u mezní hranice zvědav. Budeme překvapeni, šokováni, potěšeni, zklamáni, zděšeni? Myslím, že každý z nás si nějakou z výše uvedených reakcí užije. Nezapomínejme, že je to hlavně „hra“, která sice naše životy ovlivňuje (resp. ovlivňuje prostředí, v němž žijeme), ale neřídí je. Pilotem vlastního života jsme každý sám za sebe, ale nežijeme ve vzduchoprázdnu. A o tom to je.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 29.8.2021 17:35 | karma článku: 12,86 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 394x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik