Kdo není na facebooku, jako by nebyl

27. 08. 2021 14:05:46
Neexistence na sociální síti, resp. její nenavštěvování a v případě výjimečné návštěvy žádné komentáře a lajky, vede k dojmu, že jste přestal žít.

Tak mi volá kamarád: „žiješ vůbec? Dlouho jsem Tě neviděl?“ „Taky se dlouho nic nekonalo, kde bychom se sešli. A samozřejmě, že žiju, ale ne na facebooku“.

„To je jako bys ani nebyl“. Tak si říkám, kde se to ve mně zlomilo, kdy na mne přišla ta nechuť? Vlastně jsem po tom tam být nikdy ani netoužil. Po ukecání kamarádem jsem na FB vstoupil kvůli jednorázové akci v roce 2017, byl to sraz po 30 letech těch, kteří jezdili na tábory s Brontosaurem na Karlštejn, které jsme s kamarádem pořádali. Akce proběhla a záhy mě to na FB přestávalo bavit.

Zpočátku jsem se snažil, ale nenašel jsem nic, co by mne tam lákalo a udrželo. Nejsem bojovný typ, který by na FB bojoval s virtuálními nepřáteli a vzájemně se podporoval s těmi, kteří to vidí podobně. Když jsem tam občas juknul, tak na mne vyskočilo nějaké vyfocené jídlo, nebo u těch mladších něco z jejich intimního života (právě jsem se rozešla, je mi smutno, nebo naopak jsem znovu zamilovaná a je to úžasný). Dostal jsem pozvání na událost, která mne jednak nezajímala, a jednak, než jsem ji vůbec zaznamenal, tak už dávno proběhla.

A pak začali přibývat hlídači (liberální demokracie a politické korektnosti), co nerozuměj ironii a humoru. Ti by mne asi banovali za každý nekorektní vtípek. Tak je předbíhám a svým ignorováním banuji naopak já celý FB.

Přestal mi chutnat, resp. mi ani nezachutnal. Možná to souvisí s tím, že před lety za socialismu, kdy jsme byli mladí, jsme byli v podstatě hodně podobní, s podobnými názory. A to se změnilo, protože se svět hodně polarizoval a hraje v tom roli politická „kavárna-hospoda“ a dnes ještě více pandemie Covidu (roušky, očkování) a tady jsou dnes samozřejmě názory kdysi mladých kamarádů z tábora rozdílné. Z hlediska mých „virtuálních fb přátel“ jde opravdu o názorové spektrum od Šumavy k Tatrám.

Je mi líto, že se s mnohými kamarády neshodnu např. v názoru na Covid-19, ale nechci se ani zapojovat do nějaké vzájemně se podporující bubliny, která navíc není na té „správné straně barikády“ (z hlediska majitelů FB), a proto je v hledáčku „hlídačů“ a „prudičů“.

Tak si žiju svůj život bez FB a jsem tak spokojenější. Vyjadřuji se hlavně tady na blogu a vím, že svými články nezasáhnu tolik lidí, jako kdybych na tom FB byl, ale to není mým cílem a o to mám i větší klid. Konec konců většina mých inspirátorů (tj. lidí ve veřejném prostoru, kteří mi mají co říci) přiznává, že na (a)sociálních sítích není.

Ono tváří v tvář, s pohledem do očí a s mimoverbální komunikací si spíš s kamarády povídáme o životě, co nového jsme zažili, kde jsme byli a jak jsme se celou tu dobu vlastně měli. Tak jsem se setkal po čase tváří v tvář i s kamarádem, který mi volal a inspiroval k zamyšlení. A o tom je má realita, setkat se osobně a mluvit spolu, ne nějaké líté boje na sociální síti.

Ta síť je takový „mor“, musíte být téměř neustále připojen a reagovat, jinak tam nežijete. Nestane se mi, že by mi někdo řekl: „tys tam na tom FB zase řádil“. Předpokládám, že si to „fejsbukáři“ ani neříkají, protože na rozdíl ode mne jsou v obraze a vědí, protože jsou online.

Mně se ale občas stane, že se setkám s někým živým (mimo tuto aktuální blogosféru), kdo čte mé blogy, nebo se o tom dozvím a samozřejmě mě potěší, když jsem chválen.

Ale ještě více potěší, když mne někdo při setkání pochválí za mou práci, když je spokojen s mým chováním, ochotou něco udělat a vyřešením nějakého problému. Co je proti tomu nějaký lajk od „přítele“ mého známého „přítele“, kterého ani osobně neznám.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 27.8.2021 14:05 | karma článku: 17.19 | přečteno: 347x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.44 | Přečteno: 604 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...