Černá labuť a její labutí píseň

27. 03. 2020 8:43:42
Koronavirus je černou labutí a někomu zazpívá svoji labutí píseň. Přišlo zastavení. Přehodnocení priorit. Najednou se některé povinnosti odkládají a nejsou důležité.

Celý ten "matrix" není důležitý, ti, co bývali důležití, věčně na očích, propagováni, už nejsou tak vidět, někteří i zmizeli nebo aspoň byli upozaděni, nevěnuje se jim pozornost.

Najednou se objevuje obrovský tvůrčí potenciál, spolupráce, solidarita, vše vytvořené ne ze strachu a díky kontrole, ale právě naopak. Díky soucitu, zodpovědnosti. A mění to i zpravodajství a média. Přibylo pozitivních zpráv o lidství, spolupráci, sounáležitosti navzdory karanténě, nebo spíše díky ní. Výroba roušek, možnosti 3D tisku, nanovláken jako filtru do roušky, kultura a vzdělávání přes internet.

Také se ukazuje, že „vrchnost“, tzv. parazitické struktury nejsou tak veledůležité a moc nepomáhají. Soukolí je příliš složité, vyžaduje přílišné náklady, aby se udrželo v chodu. Proč nemohlo ministerstvo objednat roušky, protože muselo zadat výběrové řízení? Nebo jak to bylo?

Příliš byrokratický a zkorumpovaný systém založený na složitosti, kontrole, ovládání (manipulaci), chamtivosti a pokrytectví je v zásadě protilidský, proti přirozenosti, proti přírodě ... Typicky přebyrokratizovaným kolosem je EU. Zdá se, že ji potřebují hlavně ti, kteří si díky její existenci v této podobě dobře žijí.

Teprve nouzový stav umožnil vše řešit pružně, možná trochu chaoticky, ale rychle, účelně. Zkrátka na místě byla rozhodnost. Nouzovým stavem zmizela poklička (či žába na prameni) a začaly se dít věci. Např. se objevil prof. Prymula jako vrchní velitel, Hamáček odhodil masku a probudil se k činu a zdravému rozumu, zdá se mi, že i Babiš se chová lépe, jeho pracovitost a odolnost se teď hodí. A jeho projev (ať už ho psal kdokoli) byl vskutku státnický. Už to, že si ho dovolil přečíst, že tam bylo mnoho díků a proseb, ho zlidštilo.

Imunitu posílíš, nebudeš-li se bát, budeš-li v rovnováze. Rouška není projevem nesvobody a strachu, ale ohleduplnosti vůči druhým.

Vypadá to, že se tvoří (nebo aspoň už pomalu vykukuje) nová společnost, kde svou roli hraje lidství a zodpovědnost. Transformace společnosti je v plném běhu, nastává čas totální proměny snad ve všech oblastech. Návrat k lidství, přirozenosti, rovnováze. Návrat k sobě.

Takže do budoucna se lze dívat s nadějí, vírou a láskou. Ovšem musíme projít tou temnou chvilkou, abychom se zastavili, přemýšleli, napravili se, získali tuto zkušenost, dostali se do rovnováhy. A bude to bolet, někoho víc, někoho míň.

Nenechme si to vzít, nenechme se opít rohlíkem, opusťme staré paradigma zadřeného stroje, který na udržení se v chodu spotřebovává více energie, než dodává. Tento „matrix“ dosluhuje.

Zatím ta labutí píseň (a současně tíseň) nejvíce dopadá na cestovní ruch, letectví, pohostinství a spoustu drobných služeb (osvč). Pro vlastníky, zaměstnavatele a zaměstnance je to negativní, hrozí ztráta práce, výdělku, ale pozitivní je to pro přírodu, planetu. Dostala možnost regenerace, ve vzduchu je méně zplodin, v oceánech méně odpadu, může se „očistit“.

Tohle odvětví asi čeká řada bankrotů, pročistí se. Pokusme se lokálně zachránit, co se dá, restaurace živnostníků v místě. Pokud odejdou globální hotelové řetězce ze země, nechť (zbankrotované) hotely koupí města a obce (nebo stát, který je pak na ně převede) a mohli by je předělat na byty.

Snad se zbavíme těch nadbytečných parazitů, kteří vytváří tu zbytečnou pokličku. Ukazuje se, že ničemu moc nepomáhají, dokonce ani ti, kteří to mají v popisu své práce, nechávají se (od nás) dotovat a ještě (nás) peskují, že nejsme dostatečně solidární. Přitom to umíme, když je potřeba, doma si pomáháme navzájem.

Přejme i jim „procitnutí“, a když se ocitnou v tísni, pomozme jim. Třeba jim nabídněme práci na čerstvém vzduchu, v zemědělství, ve stavebnictví. Tam, kde teď (kvůli zavřeným hranicím) chybí zahraniční pracovníci.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 27.3.2020 8:43 | karma článku: 11.28 | přečteno: 178x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 941 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...