Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí nadhled …

… a není ostudou říct nevím, nebo neumím. Neumím pilotovat letadlo a nejsem psychiatr. Vím, že je těžké se dívat na věci s nadhledem, snazší je přidat se na jednu či druhou stranu.  

Např. vyhodit květiny od památníku do koše, protože je tam dal někdo, kdo mě štve, a já se domnívám, že na to nemá právo? To má být projev svobody? Projev odvahy? Dobrá, je možné se na to takto dívat, ale mě přijde, že je to svoboda doprovozená hloupostí, dávající na odiv neuctivost. Jistě je to vyjádření postoje.

Moudrá svoboda si uchová nadhled. V tomto směru se mi nejvíc líbilo vyjádření Jaroslava Kubery, nového předsedy senátu, že tohle je zbytečné. Je nadějí, že do nejvyšší politiky bude díky Kuberovi vnesen nejen uvolňující humor a vtip, ale i trocha toho nadhledu a moudrosti.

Chce to omezit extrémy a sjednotit se ne proti něčemu, někomu, ale pro něco. Nejvíc se mi na událostech letošního 17. listopadu líbila reportáž o vysazení 100 lip pod horou Říp a ministr životního prostředí Richard Brabec v civilu a s lopatou.

Jinak se dá říct, že se sešli sví se svými a užili si to podle svého. Jednota skupiny v tom byla, ale nějaké celkové pozitivní sjednocení národa jsem v tom neviděl. Sjednocení opravdu chybí. Mělo by to však být sjednocení v různosti, ne sjednocení proti nepříteli, ať už je to Rusko, komunismus, multikulturalismus, islám, Zeman nebo Babiš.

Aféra s jeho synem ukazuje na hodně nepěkných věcí a snad jen přesvědčení mají jasno. Já mám pochyby, snad kromě toho, že reportáž nebyla zrovna vrcholem etiky a vystavuje mladého Babiše nebezpečí. Ať už je pro něj nebezpečný jeho otec či jeho (údajná) nemoc. Oba Babišové jsou v kauze obvinění (pokud se nepletu), a tak mohou použít ve svůj prospěch cokoliv. A orgány policie a justice jsou tu od toho, aby se celou záležitost snažili rozklíčovat a sdělily výsledek. Rozhodně by si neměli hrát na soudce politici, novináři a svolaní demonstranti. Už před dvěma tisíci lety křičel dav „ukřižuj ho!“.

To už bychom dopouštět neměli a měli bychom vyčkat spravedlnosti. Ideální by bylo, kdyby Andrej Babiš do vyšetření případu odstoupil a příp. očištěný se mohl vrátit, nebo by nastoupil vyměřený trest. Jenže při tempu naší justice by mohl případ skončit nevyšetřen až do jeho smrti. Z tohoto úhlu pohledu se mu ani nedivím.

Svrhnout vládu je možné, je to však krok „a“. Mají ti, co volají po nedůvěře připraven krok „b“? Je to šité horkou jehlou, navíc Zeman už se vyjádřil, co by udělal, taktéž Okamura se vyjádřil,… takže Babiš má de facto krytá záda. Zatímní výsledek přináší jen utvrzení utvrzených.

Nějaká vize, nástin řešení, dohody mezi aktéry buď není, nebo mi to uniklo. Chtělo by to opustit boj, smířit se s protiklady tím, že je začnu respektovat a podívám se na to z nadhledu.

Dole v komunálu, v malých městech a obcích se dohodnout dá. Tam je to ale více o práci a zodpovědnosti, v centru hraje velkou roli moc, vliv a celkem „bezpracné poslanecké korýtko“.

A pak svou roli hrají i nějaké ty mezinárodní zájmy a závazky. Je celkem zajímavé, že multikulturalisté nechtějí uznat přerod unipolárního světa (který se zrodil z bipolárního) právě na multipolární. Rádi by zachovali svět unipolární, a to nejspíš za každou cenu. Ikdyby snad měli nahradit USA džihádem.

Proč je chvástavý Trump špatný prezident? Protože ještě nemá svou válku? Protože má na prvním místě zájmy USA, tedy Američanů, ne vojensko-průmyslového komplexu a tajných služeb? Možná jako jeden z mála amerických prezidentů pochopil, že unipolární svět skončil a je třeba nově definovat své zájmy v multipolárním světě.

Možná se na povrchu a pro své okolí hrají hry, ale v zákulisí se jedná o dohodách velmocí, jak svět nově uspořádat. Zní to jak hloupá fráze, ale opravdu si přejme světový mír. Zkrátka „Mupy mup!“ (ti, co se učili ruštinu a azbuku, pochopí). Smiřme se s tím multipolárním světem a žijme spolu ve smíru ve vesmíru.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 19.11.2018 16:50 | karma článku: 24,13 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 389x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 289x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik