Paprsky inženýra Gorina

15. 11. 2017 12:48:46
V příkopě u silnice leží tělo zanedbaného ožralého vagabunda, přítomní policisté nasedají do auta, přivolaný lékař konstatoval smrt. Přijíždějí černí havrani. Funebráci naloží tělo a odjedou.

Kdo byl onen muž a proč skončil takhle? Vraťme se v ději o několik let zpět. Ing. Alexander Gorin je vědeckým pracovníkem katedry matematiky a kybernetiky Lomonosovovy univerzity. Je do své práce naprosto zažraný, dá se říci workoholik. Navíc je to nevýrazný, nenápadný človíček, zapřisáhlý abstinent a nekuřák.

Saša je ženatý. Je s podivem, že si vůbec našel ženu. Pravdou je, že nenašel. Naďa si našla jeho. V knihovně. Pracuje jako knihovnice v univerzitní knihovně. Už jí bylo třicet. Možností k seznámení moc neměla. Studenti jsou mladí a blázniví, navíc je jako žena nezajímá. Se starými (většinou ženatými) profesory, co si s ní občas zaflirtují, zase nechce nic mít ona.

Tu se v knihovně objevil Saša. Brýlatý, pohublý, docela pohledný. Akorát věkem k ní, jen o pět let starší. Chodí tam pravidelně, Naďa si o něm všechno zjistí a začne mu nadbíhat. Naďa není úplná kráska, ale ošklivá taky ne. Nosí brýle a je trochu při těle.

Saša na ženský moc není, ale protože rozhodně není na chlapy, začne se i on o Naďu zajímat. Rád by se vyhnul večerům s matkou a jejímu věčnému tématu: kdy už se konečně ožení. Navíc Naďa disponuje vlastní garsonkou a tak je brzy svatba a všichni jsou spokojeni. Naďa poskytuje Sašovi zázemí, organizuje jejich společný domov a Saša ji má docela rád. O dětech neuvažují.

Blíží se Sašovo jubileum, čtyřicítka. On zaujatý vědec, si to ani neuvědomuje, pracuje stále, nosí při sobě deník, do něhož si zapisuje nápady. Řeší svoji životní rovnici, pracuje na axiomu stvoření života. Řeší to i na ulici, v tramvaji. Cítí, že už je docela blízko řešení.

Přichází domů, je tam tentokrát nezvykle rušno. Naďa pořádá oslavu jeho narozenin, už jsou tam všichni pozvaní, většinou lidi z univerzity i se svými protějšky. Je tam i jeho nadřízený profesor. Jako vědec, nic moc, ale má dobré kontakty, umí sehnat peníze, rád si přihne a je na ženský.

Ví, že jeho podřízený je abstinent, a proto navrhne, aby mu vodku nalili do sifonové lahve místo vody. Jak už je společnost v náladě, nápad je přijat a okamžitě realizován. Očekává se, jak to suchara Gorina změní.

Saša nabízenou sklenku odmítne a jde si natočit svou oblíbenou sodovku. Vrací se do společnosti, naráz vypije svůj domnělý sifon, vykřikne, otřese se, zkřiví tvář, všichni se smějí. Saša chvíli trpí, ale najednou, cosi mu v mozku šrotuje. Nenápadně zmizí, vezme si tužku a svůj deník a zavře se na záchodě. Jako zběsilý a s naprostou samozřejmostí řeší svoji rovnici. Došel mu papír v deníku, teď nemůže přestat, teď to ví, naštěstí je tu toaletní papír. Tam zapíše poslední vztahy a výsledek. Šťastný, svoji rovnici, celoživotní vědecké dílo odvodil. Spokojeně zaklapne deník, začíná ho bolet hlava, jde spát. Rozjařená společnost se rozchází domů, Naďa je ze svého muže trochu zklamaná, ale oslava se celkem vydařila a tak jde taky spát.

Ráno se Saša probudí, koukne do deníku a tam konec chybí. Vzpomene si, že výsledek napsal na toaletní papír. Slyší spláchnutí záchodu. Jde se přesvědčit, zda jeho manželka výsledek jeho životního díla spláchla. Je to tak, výsledek je opravdu v hajzlu, už putuje kanalizací. Zoufalý Saša neví, co má dělat. Chodí kolem falešné sodovky a váhá, zda se napít. Nakonec překoná odpor a napije se. Zdá se mu, že mozek se nahodil, je sice bystřejší, ale řešení už mu nenabídne.

Koupí si první láhev vodky. Začínají se mu rozšiřovat obzory, všímá si žen, objevuje minisukně, módu. Koketuje se studentkami. Po čase mu vodka zachutná.

Obtěžuje studentky, už ani neví, proč pije, vyhodí ho z práce. Naďa ho vyhodí z bytu. Jako alkoholická troska se vrátí k matce a část jejího důchodu utrácí za vodku. Hádá se s matkou, nakonec radši odejde na ulici a jednoho dne toho chlapíka, co málem spočítal záhadu stvoření, najdou ležet v příkopu vedle silnice.

Tak si Bůh zase poradil. Nezahrávejme si s vědou a nechtějme být chytřejší než on. Kdo jiný dokáže náhodou zařídit, že v pravý čas dojde papír v notesu a žena nechtěně a netuše spláchne poznání lidstva do hajzlu.

PS: Pokud by název smyšleného příběhu někomu něco připomínal, tak má pravdu. Kdysi mne inspiroval název knížky, jež jsem na konci osmdesátek viděl v knihkupectví: Alexej Nikolajevič Tolstoj „Paprsky inženýra Garina“, dílo, které jsem také nečetl.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 15.11.2017 12:48 | karma článku: 14.05 | přečteno: 532x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.19 | Přečteno: 193 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.94 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 190 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...