Vítězem je chytrá horákyně

23. 10. 2017 8:48:19
Oblečená – neoblečená, znáte tu pohádku. Hnutí ANO je strana systémová a zároveň protestní, ani pravá ani levá. Pro Filipa pravicová, pro Fialu levicová.

Sám Andrej Babiš je zároveň Mesiáš, spasitel, mučedník a na druhé straně arciďábel, STBák, gauner. Pracovitost, tah na branku a výborný marketing mu uznají i jeho poražení soupeři.

V prvním klání (2013) byl na pásce sice druhý, ale vysál voliče ODS a ta se pak v sebezáchovném procesu musela začít měnit, aby to letošní klání přežila. Letos absolutně převálcoval všechny, ale zejména nečekaný volební debakl ČSSD je napůl dán její neschopnosti a napůl odlákáním jejich bývalých voličů k ANO.

ANO je stranou vůdcovského typu a ideově tzv. neukotvenou, což může být i výhoda, protože (jak je zvyklý z byznysu), může reagovat pružně. Nevýhodou je „neřízená střela“ a prosazování byznysových zájmů oligarchy.

Ve Středních Čechách vládne ANO spolu s ODS, STAN a odpadlíky z TOP09. Připadá mi trochu pokrytecké, že ani ODS ani STAN nechce s ANO do vlády, ani ho podpořit. Na druhou stranu se nedivím, je tu obvinění a ukázalo se, jak koaliční spoluvládnutí odskákala ČSSD i lidovci.

Andrej Babiš poničil ODS a následně ČSSD a teď mu zbývá už jen zničit sebe, když se sám stal největším politickým hráčem.

Pak tu máme Piráty, kteří rostou odspodu a pro další růst si nejspíš vyberou opozici. Zajímaví jsou i „extrémisté“ Tomia Okamury. Jejich voliči jsou nejvíc zastoupeni (podle sociologického průzkumu) mezi manuálně pracujícími. Jsou to většinou „přízemní“ lidé, lidé, kteří mají „při zemi“ příjmy i vzdělání. Jsou to však lidé, kteří zde žijí a pracují a jsou také součástí společnosti jako kdokoliv jiný.

Někdo se zde v diskusi chlubil tím, že žádného člověka, který by volil Okamuru nezná. Jistě se s nikým takovým nestýká, ale já bych si něco podobného tvrdit nedovolil. Nevím, zda řidič autobusu, co mne veze do práce, nebo instalatér, elektrikář či zedník, co mi prováděl úpravy či opravy v bytě, náhodou není voličem SPD. Zajímá mne, zda dobře odvedl svou práci, za kterou mu samozřejmě zaplatím. SPD (a všechny další strany) mi připadaly v rámci republiky zastoupeny poměrně rovnoměrně. Lidovci bodovali ve svých tradičních baštách, STAN zejména na Liberecku a ve Středních Čechách.

Nejvíc extrémů má na svém kontě TOP 09. Pět (v přepočtu 71 %) z jejich sedmi poslanců pochází z Prahy a Středočeského kraje. Praha má tři poslance s výsledkem přes 12 %, ve Středočeském kraji měli kandidáti strany štěstí, protože byl vybrán losem pro volbu v cizině a tam TOPka dosáhla úctyhodných 26 %. A tak je ve Sněmovně jedna Středočeška a jeden Jihočech zde kandidující. Jinde až na dvě výjimky totálně propadla. Takže její výsledky nebyly vyrovnané, ale takové extrémní. Strana má i další extrém na kontě: nejstaršího a nejmladšího poslance, oba zvoleni za Prahu, ačkoliv trvalé bydliště mají jinde (možná se mýlím).

Karty jsou rozdány, ANO nedostalo 51 %, s SPD nevytvoří dvojčlennou většinovou koalici, navíc poměrně dost na sebe „štěkají“. Devět stran ve Sněmovně z toho jedna dominantní vytváří předpoklad, že vše se bude muset dohadovat ad hoc, zejména v případě, že bude tolerována menšinová vláda ANO, které nebude moc všechno projít a to rozumné, by naopak projít mohlo, pokud ti „deklarativně“ rozumní budou rozumní i ve skutečnosti.

A tady mi z toho chaosu, co bourá staré, vysvítá naděje. Až se vášně uklidní, situace se nějak stabilizuje a zase to (nějak) přežijeme. Nebo to bude jinak, třeba v Belgii jednou sestavovali vládu víc jak rok a zas tak nic hrozného se (asi) nestalo.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 23.10.2017 8:48 | karma článku: 10.82 | přečteno: 382x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 22.76 | Přečteno: 307 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 832 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...