Babišovi lze přičíst i body k dobru

24. 03. 2017 13:34:45
Dnes se proti Andreji Babišovi tvrdě jede. Začíná to kolem něho „smrdět“ a je jedno, zda to páchne doopravdy (lež jako věž) nebo falešně, tj. někdo mu chce škodit.

V každém případě bylo zajímavé sledovat jeho dosavadní politickou kariéru. Na počátku umně využil naštvanost voličů, oslovil najmě ty od středu doprava a „vyluxoval“ ODS. ODS po volebním debaklu roku 2013 nezbylo než začít skoro od nuly s novým šéfem a opřít se o prověřenou (dlouhodobě úspěšnou) komunální základnu. ODS se zatím odráží ode dna a uvidíme, jak se jí bude dařit. Nejspíš dosáhne dvojciferného výsledku a potvrdí odraz ode dna. S „neblahou pověstí“ jako „koulí na noze“ asi dál nebude schopna dojít.

Babiš určitě „naboural“ dosavadní stranický systém a přesměroval „penězovody“ směrem od „zavedených stran“ k sobě. V koalici s ČSSD se projevil jeho „levičácký populismus“ a tak úspěšně začal luxovat hlasy socialistů a komunistů, což bylo vidět v krajských volbách.

Má sice našlápnuto k volebnímu vítězství, ale zároveň to trochu předznamenává jeho pomalý či rychlý sestup. Jeho výhodou je, že může zmizet stejně rychle, jako se objevil. Teď si upevnil pozici tím, že může rozhodovat o sestavení kandidátek sám. Tím jistě někoho naštve a zároveň se odkrývá: kdo mě bude poslouchat, bude se mít (u mě) dobře.

Už nebude dále možné, aby si dlouho hrál na „nepolitického politika“, neboť již nějaký čas je součástí politiky, kterou spoluvytváří. Takže roli spasitele a čističe Augiášova chléva už mu bude „žrát“ čím dál tím míň lidí. Jde jen o to jak dlouho.

Pak už záleží na samotném Babišovi, kdy ho to přestane bavit a z politiky odejde. Při jeho pověstné pracovitosti, si nedokážu představit, že by ustál (nudnou) roli opozičního poslance. Pokud se nestane premiérem či ministrem, asi to v politice zabalí. V ANO pak zůstanou „sirotci“ bez vůdčího vedení.

Babiš (vědomě či nevědomě) uvolnil místo „od středu doprava“ a tam se dá očekávat pěkná tlačenice: ODS, TOP-09, lidovci, STAN a nově také Realisté. Komu se podaří sebrat hlasy, které leží doslova na ulici? Přesvědčovat přesvědčené nemá smysl. Známe své „pappenheimské“ a můžeme tak přistoupit se skřípěním zubů k volbě menšího zla s tím, že víme, že nás zase zklamou, anebo k nové naději (Realisté) s tím, že nás zklamat sice mohou, ale je to aspoň příležitost ke změně.

Mně osobně se (u Realistů) líbí uplatňování Paretova pravidla 20/80 a jsou asi jediní, kdo by podpořili (můj) návrh ústavního zákona, který zní: „Opustit Poslaneckou sněmovnu v tomto volebním období nesmí žádný zákon, s výjimkou zákona zrušeného“.

ČSSD asi čeká velká ťafka, ale určitě ne tak velká jaká v minulých parlamentních volbách dopadla na ODS. Dvojciferný výsledek je jistý (přece jen ty „jistoty“ u části voličstva stále táhnou). Jenže se tentokrát může blížit víc té desítce než dvacítce.

A pak uvidíme celkový výsledek. Koalici ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury nepředpokládám, protože doufám, že aspoň jeden z těchto subjektů bude mít rozum a do takového (sebevražedného) uskupení nepůjde (Tomio zas takovej Pitomio není) a dva to dohromady (snad) nedají. Samozřejmě je otázka, zda půjde něco smysluplného „slepit“ s ANO či dokonce bez ANO.

To se teprve uvidí. Také se projeví výsledky zavedení EET a dalších „buzerací“. Zlepší se výběr daní a narovná se podnikatelské prostředí? Tomu nevěřím. Možná v Praze a velkých městech se to trošku pročistí (větší konkurence, anonymita, víc podvodů), na venkově očekávám spíš, že EET bude pro mnohé „posledním hřebíčkem do rakve“ a zavřou „krám“. A třeba to „venkované“ svým hlasem nějak „ocení“.

ANO na podzim nejspíš dojde na vrchol. Ale z vrcholu už následuje jen cesta dolů. Možná, že historie jednou Babiše ocení jako likvidátora „stranického systému“, který už nebyl schopen generovat vhodné lidi do služby veřejnosti, což politika je (nebo by aspoň měla být).

Ta degenerace je do očí bijící. Nejen u nás. U sousedů, v největším a nejvlivnějším evropském státě se může stát kancléřem člověk, který si vyseděl posty v Europarlamentu a údajně nemá ani maturitu (Martin Schulz). Už se u nás začíná skloňovat „zlatá Merkelová“. Asi i Německo (a potažmo EU) potřebuje ke změně systému své „hrobaře“.

Takovou roli před lety u nás velmi dobře zvládl známý to „kůl v plotě“ Milouš Jakeš.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 24.3.2017 13:34 | karma článku: 16.93 | přečteno: 617x

Další články blogera

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 589 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 313 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma článku: 20.30 | Přečteno: 1658 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 21.19 | Přečteno: 385 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 22.83 | Přečteno: 398 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 1077 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...