Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišovi lze přičíst i body k dobru

Dnes se proti Andreji Babišovi tvrdě jede. Začíná to kolem něho „smrdět“ a je jedno, zda to páchne doopravdy (lež jako věž) nebo falešně, tj. někdo mu chce škodit.

V každém případě bylo zajímavé sledovat jeho dosavadní politickou kariéru. Na počátku umně využil naštvanost voličů, oslovil najmě ty od středu doprava a „vyluxoval“ ODS. ODS po volebním debaklu roku 2013 nezbylo než začít skoro od nuly s novým šéfem a opřít se o prověřenou (dlouhodobě úspěšnou) komunální základnu. ODS se zatím odráží ode dna a uvidíme, jak se jí bude dařit. Nejspíš dosáhne dvojciferného výsledku a potvrdí odraz ode dna. S „neblahou pověstí“ jako „koulí na noze“ asi dál nebude schopna dojít.

Babiš určitě „naboural“ dosavadní stranický systém a přesměroval „penězovody“ směrem od „zavedených stran“ k sobě. V koalici s ČSSD se projevil jeho „levičácký populismus“ a tak úspěšně začal luxovat hlasy socialistů a komunistů, což bylo vidět v krajských volbách.

Má sice našlápnuto k volebnímu vítězství, ale zároveň to trochu předznamenává jeho pomalý či rychlý sestup. Jeho výhodou je, že může zmizet stejně rychle, jako se objevil. Teď si upevnil pozici tím, že může rozhodovat o sestavení kandidátek sám. Tím jistě někoho naštve a zároveň se odkrývá: kdo mě bude poslouchat, bude se mít (u mě) dobře.

Už nebude dále možné, aby si dlouho hrál na „nepolitického politika“, neboť již nějaký čas je součástí politiky, kterou spoluvytváří. Takže roli spasitele a čističe Augiášova chléva už mu bude „žrát“ čím dál tím míň lidí. Jde jen o to jak dlouho.

Pak už záleží na samotném Babišovi, kdy ho to přestane bavit a z politiky odejde. Při jeho pověstné pracovitosti, si nedokážu představit, že by ustál (nudnou) roli opozičního poslance. Pokud se nestane premiérem či ministrem, asi to v politice zabalí. V ANO pak zůstanou „sirotci“ bez vůdčího vedení.

Babiš (vědomě či nevědomě) uvolnil místo „od středu doprava“ a tam se dá očekávat pěkná tlačenice: ODS, TOP-09, lidovci, STAN a nově také Realisté. Komu se podaří sebrat hlasy, které leží doslova na ulici? Přesvědčovat přesvědčené nemá smysl. Známe své „pappenheimské“ a můžeme tak přistoupit se skřípěním zubů k volbě menšího zla s tím, že víme, že nás zase zklamou, anebo k nové naději (Realisté) s tím, že nás zklamat sice mohou, ale je to aspoň příležitost ke změně.

Mně osobně se (u Realistů) líbí uplatňování Paretova pravidla 20/80 a jsou asi jediní, kdo by podpořili (můj) návrh ústavního zákona, který zní: „Opustit Poslaneckou sněmovnu v tomto volebním období nesmí žádný zákon, s výjimkou zákona zrušeného“.

ČSSD asi čeká velká ťafka, ale určitě ne tak velká jaká v minulých parlamentních volbách dopadla na ODS. Dvojciferný výsledek je jistý (přece jen ty „jistoty“ u části voličstva stále táhnou). Jenže se tentokrát může blížit víc té desítce než dvacítce.

A pak uvidíme celkový výsledek. Koalici ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury nepředpokládám, protože doufám, že aspoň jeden z těchto subjektů bude mít rozum a do takového (sebevražedného) uskupení nepůjde (Tomio zas takovej Pitomio není) a dva to dohromady (snad) nedají. Samozřejmě je otázka, zda půjde něco smysluplného „slepit“ s ANO či dokonce bez ANO.

To se teprve uvidí. Také se projeví výsledky zavedení EET a dalších „buzerací“. Zlepší se výběr daní a narovná se podnikatelské prostředí? Tomu nevěřím. Možná v Praze a velkých městech se to trošku pročistí (větší konkurence, anonymita, víc podvodů), na venkově očekávám spíš, že EET bude pro mnohé „posledním hřebíčkem do rakve“ a zavřou „krám“. A třeba to „venkované“ svým hlasem nějak „ocení“.

ANO na podzim nejspíš dojde na vrchol. Ale z vrcholu už následuje jen cesta dolů. Možná, že historie jednou Babiše ocení jako likvidátora „stranického systému“, který už nebyl schopen generovat vhodné lidi do služby veřejnosti, což politika je (nebo by aspoň měla být).

Ta degenerace je do očí bijící. Nejen u nás. U sousedů, v největším a nejvlivnějším evropském státě se může stát kancléřem člověk, který si vyseděl posty v Europarlamentu a údajně nemá ani maturitu (Martin Schulz). Už se u nás začíná skloňovat „zlatá Merkelová“. Asi i Německo (a potažmo EU) potřebuje ke změně systému své „hrobaře“.

Takovou roli před lety u nás velmi dobře zvládl známý to „kůl v plotě“ Milouš Jakeš.   

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 24.3.2017 13:34 | karma článku: 16,93 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 389x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 289x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik